Bergafwaarts

Begin januari gaat de selectie van Brabantia op wintersport. Onbedoeld heeft het Eindhovense gezelschap het downhill-ritme alvast opgedaan gedurende de laatste twee maanden. Want met vier punten uit de laatste zes duels inclusief de doelcijfers 7-19 stuurt de eersteklasser momenteel maar op één richting aan: bergafwaarts. “Misschien voetballen we inderdaad te naïef”, vindt routinier Niels Vreven.

Of het dieptepunt van de inzinking bereikt is na het pak slaag (5-0) bij JEKA, luidt de vraag. Het houtsnijdende antwoord zal Vreven en Brabantia met hem pas eind januari bij de hervatting van de competitie kunnen geven. Op het veld, daar waar de waarheid ligt. Dik vijf weken heeft het Eindhovense gezelschap de tijd om na te denken over het hoe en waarom van de herfstdip. Vreven stipt alvast wat puntjes aan. “Brabantia is een ploeg die het zoekt in voetballende oplossingen. Aan de ene kant is het heel prettig om daarvan deel uit te maken. Zeker als het loopt.”

Succes gegarandeerd

Tegenstanders hebben echter het recept gevonden om Brabantia te bestrijden. Eigenlijk een heel simpel voorschriftje. Terugtrekken, linies kort op elkaar en wachten op de fouten. Succes gegarandeerd, zeker de laatste tijd. “Dat is de makkelijkste manier om punten te pakken. En het spel maken, zoals wij willen, de moeilijkste. De enige wedstrijd die wij de voorbije weken wonnen, was tegen Vlissingen. Niet toevallig ook een team dat wil voetballen. Wij zakten toen iets verder in dan gebruikelijk en je zag meteen dat ook zij problemen kregen.”

Waarom dan niet vaker dezelfde tactiek hanteren? “Dat waren we tegen JEKA van plan, maar als je na twee minuten al achter komt – door een buitenspelgoal volgens mij – tja, dan wordt het lastig. Dan word je toch weer in die rol van initiatiefnemer gedwongen en als het vervolgens niet lukt, gaan de koppies hangen. Te snel ook. Maar 5-0 is gewoon te veel. Dan moet je heel erg bij jezelf te rade gaan. Dit dreigt op deze manier een structureel verhaal te worden. Ik denk dat we terug moeten naar de basis. Eerst eens zorgen dat je minder doelpunten om de oren krijgt. Niet elke bal hoeft meteen diep of risicovol te zijn. Iets simpeler, iets zakelijker. Vorig seizoen hebben we bewezen over de juiste spelbalans en –discipline te beschikken.”

Nieuwe trainer

De mindere periode zal vanuit zijn perspectief niet van invloed zijn op de voetbaltoekomst van Vreven. “Ik vind het spel nog steeds hartstikke leuk, ben nog fit en wil op een zo hoog mogelijk niveau spelen”, zegt de 34-jarige verdediger. “We moeten even afwachten hoe het verloopt bij Brabantia. Wie wordt de nieuwe trainer en hoe ziet hij mijn eventuele rol? Als de wens vanuit de club daar is om met eigen jeugd verder te gaan, kan ik dat begrijpen. Vraagtekens dus, maar ik heb geen trek om straks op de bank te zitten en in een lager elftal zie ik mezelf niet zo snel voetballen.” Wordt vervolgd.

Be Sociable, Share!