Belangenverstrengeling

Het zijn sinds Pasen speciale weken voor Arno Gabriëls. Als huidig trainer van Moerse Boys stond hij tweemaal tegenover zijn broer Johan, de coach van Unitas. Als speler van Beek Vooruit zaterdag 1 zou hij tijdens de laatste speelronde in het veld staan bij Klundert, de kampioen en zijn toekomstige werkgever. Inderdaad zou, want Gabriëls besloot dat duel – waarin Beek Vooruit punten moet pakken om zich eventueel nog te handhaven in de derde klasse – wijselijk aan zich voorbij te laten gaan. “Met een 5-0 nederlaag tegen Tholense Boys heb ik vorige week afscheid genomen van mijn actieve voetbalcarrière”, stelt hij met een cynische ondertoon.

De gebroeders Gabriëls zijn winnaars. “Vroeger als kind was dat al zo en nu nog steeds. Ook en misschien wel met name van elkaar willen wij winnen. Als trainer staan we nu met 2-2 gelijk.” Ten koste van het eveneens bedreigde Unitas (en Johan) loodste Arno zich met Pasen in veilige haven. Vorige week stond de return in Zundert op het programma. “Vooraf ving ik links en rechts op dat ik mijn broer wel even zou matsen. Unitas won ook, maar van weggeven was wat mij betreft geen sprake. Nadat wij veilig zijn met Moerse Boys, hebben we geen goal meer gemaakt. Het is een ongrijpbaar iets.” Wellicht een teken dat voetbal niet alleen met de benen wordt gespeeld.

Arno Gabriëls (43) kent zichzelf. Als hij gras onder zijn voeten heeft, gaat die knop om. Dat komt het fanatisme als het ware vanzelf bovendrijven. “Stel nu dat ik per ongeluk iemand zwaar blesseer. Dan kom ik hoe je het wendt of keert straks toch anders binnen bij Klundert. Bij Beek Vooruit zei ik deze week voor de grap dat ik de Klundert-spelers had opgedragen slecht te spelen, anders zou ik ze volgend seizoen niet opstellen. Gekkigheid natuurlijk. Weet je, voor Beek Vooruit is het misschien maar beter dat ze in de vierde klasse gaan spelen. Als veteranen kunnen we allemaal leuk voetballen, maar conditioneel leggen we het steeds vaker en eerder af. En dat brengt dan weer frustraties met zich mee. Praten tegen scheidsrechters, tegenstanders en publiek.” Langs de kant krijgt Gabriëls zaterdag mooi de gelegenheid zijn aanstaande selectie nog eens aan het werk te zien. “Ik heb natuurlijk al een aardige indruk van de mogelijkheden. En die zijn veelbelovend. Als er niet teveel verandert, kan Klundert straks om een plaats bij de eerste vijf  meedoen.”

Be Sociable, Share!