‘Beetje aan ’t miepen achterin’

foto Gerald van Zanten

foto Gerald van Zanten

Met inmiddels al 24 tegentreffers is het duidelijk waar de grootste problemen liggen voor Almkerk. “Hoewel het niet fair is dit puur op de verdediging af te schuiven. In fases van de meeste wedstrijden tot dusver deden wij heel behoorlijk mee, maar per saldo pak je daar in de regel geen punten mee. We zullen iets moeten verzinnen om uit deze impasse te komen”, zegt Pieter Tuns met de streekderby tegen lotgenoot Nivo Sparta op komst.

Toen de KNVB in juni de indelingen bekend maakte, stonden ze in Almkerk in eerste instantie op de achterste benen. Het reizen naar tegenstanders uit het district West 1 blijkt in de praktijk echter geen issue. “We reageerden toen overhaast. In een uurtje tijd zijn we nu veelal op de plaats van bestemming, het is goed te doen”, erkent de coach uit Best. Vooralsnog is het vooral de sportieve schoen die wringt. “We zijn pas zeven duels onderweg, maar ik kan nu toch al wel stellen dat het niveau in deze afdeling hoger ligt dan in Zuid. Dat feit speelt absoluut mee in de situatie waarin we momenteel verkeren.”

Maar niet alleen dat. “Nee. Ik heb een hekel aan het verschuilen achter spelers die er niet zijn, maar je kunt er niet omheen dat wij verdediger Jelle Strijtveen enorm missen. Hij raakte vlak voor de competitie geblesseerd en is pas na de winterstop weer inzetbaar. Daarbij komt dat Roy Rozen sinds zijn terugkeer deze zomer nog niet op zijn oude niveau zit. Dan heb je ’t over twee belangrijke schakels. Mede daardoor zijn we een beetje aan ’t miepen achterin. En bovendien zit de spelopvatting ons misschien in de weg”,verwijst Tuns naar het hoog druk zetten dat zijn spelers bij voorkeur in de praktijk brengen.

Discussiëren

Met alle gevolgen van dien. Want als in dat geval de onderlinge afstemming niet okay is, ligt er veel ruimte voor de tegenstander. Zeker als die ook nog eens in staat blijkt zich onder de druk uit te voetballen. “Daar gaan we eens stevig over discussiëren. Nee, iets opleggen werkt mijns inziens niet in de huidige maatschappij. En daar is wel wat voor te zeggen, hoor. Als je samen ergens voor gaat, moet wel iedereen er achter staan. Anders werkt het niet.”

Op het oog lijken Tuns & Co geen keus te hebben. “Verliezen met uitslagen als 4-0, 5-0 en 7-4 liegt er niet om. Maar laatst tegen De Meern (1-1) hadden we met ons vertrouwde spelsysteem echt een overwinning verdiend. Gelukkig hebben de tegenvallende prestaties geen invloed op de sfeer en de werkethiek. De trainingsopkomst is nog steeds super en de motivatie dito. Dat is toch de basis”,vindt Tuns, die met het Bommelse Nivo Sparta zaterdag een ploeg tegenover zich krijgt in vergelijkbare omstandigheden. “Die vier puntjes die we nu hebben, moeten er zaterdag om half vijf zeven zijn. Dan hebben we weer even lucht. Maar dat het een flinke klus gaat worden om ons met Almkerk rechtstreeks te handhaven, lijkt me haast zeker. Zo reëel moet je zijn.”

Be Sociable, Share!