Amateurs met focus

Negen officiële wedstrijden speelde WSC Waalwijk tot nu toe en in geen enkel duel werd verloren. Dat duidt alvast op een bepaalde vorm van stabiliteit. Precies datgene wat Ton Verkerk graag in de gehele club wil terugzien. “Plannen waren er altijd al, maar die worden momenteel ook echt uitgevoerd binnen alle geledingen”, zegt de hoofdcoach van de tweedeklasser, die dinsdag DESK uit de beker (1-2) wipte.

Een momentopname weliswaar, maar toch. “We zitten in ieder geval op het juiste spoor en resultaten zijn in een proces altijd een stimulerende factor. Zonder echt goed te spelen is WSC op de been gebleven, ook zonder een aantal spelers dat normaal in de basis staat. Over all was onze overwinning niet onverdiend”, blikt Verkerk in het kort terug op de burentwist. De Waalwijker, sinds deze zomer in dienst van de club, gaat niet mee in het Sturm- und Drang-voetbal, zoals menige Nederlandse collega’s dat wensen te spelen. “Aanvallen is mooi, maar wel vanuit een realistische organisatie.”

Vooral in dat kader moet ook de samenwerking met Stephan Keller worden gezien. De voormalige prof (RKC, Willem II) uit Zwitserland heeft ambities in het (jeugd)trainerschap en zet daarin zijn eerste stappen bij de F- en E-pupillen van WSC. “En daarnaast assisteert Stephan mij met het nieuw opgerichte beloftenteam, waarbij hij zich met name op de verdedigers richt. Zoals wij bij de selectie trouwens ook met specialistische training bezig zijn. Voetbal is niet alleen positiespelletjes spelen. Als basis is dat prima, maar invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld door Keller, zijn helemaal niet verkeerd. Sterker, ik denk dat die wel degelijk wat toevoegen. Net als specifieke oefensessies met de aanvallers.”

Fundament

Verkerk, als keeper en later als trainer tot wasdom gekomen in het betaalde voetbal, zegt zich te realiseren dat hij met amateurs te maken heeft. “Maar ik eis wel een bepaalde focus. Tegen DESK zette ik een paar andere spelers in om te accentueren dat we met een groepsgebeuren bezig zijn. Concurrentie en prestatie. Voetballers die dat niet begrijpen, vallen af. Maar dat laatste is gelukkig niet aan de orde. Ik ben blij met de manier waarop zaken zich momenteel ontwikkelen bij WSC. Er ontstaat weer een klimaat waarin clubmensen daadwerkelijk wat willen doen. De hele club is in beweging. Zodanig dat het voor voetballers die nu elders spelen interessant wordt om straks wellicht terug te keren naar hun oude club. En wat het huidige eerste elftal betreft. Dat we na jaren van voetbal tegen degradatie nu meer wedstrijden kunnen winnen, is prettig. Ja, wij willen natuurlijk terug naar die eerste klasse. Maar niet ten koste van alles. Het fundament moet eerst goed zijn en daar bouwen we nu volop aan”, verzekert Verkerk in de aanloop naar het thuisduel met RKJVV, waarin voor zijn ploeg periodekansen gloren. “Ja, maar ook daarvoor geldt hetzelfde. Als we op deze manier doorgaan, is de kans groot dat er straks sowieso iets in het verschiet ligt.”

 

Be Sociable, Share!