Ad Kas juicht van binnen

Rood Wit Willebrord en Ad Kas (links op de foto naast voorzitter Danny Verlaar) leken twee onlosmakelijk met elkaar verbonden elementen, maar toch was het er nooit van gekomen dat Kas – als speler een boegbeeld voor de vereniging – in de hoedanigheid van hoofdtrainer voor de groep stond in St.Willebrord. Maar soms heb je van die momenten ‘right time, right place’. En daardoor is Kas, kind van ‘t Heike, vanaf komende zomer coach van de plaatselijke trots.

Wat een tijden kende Rood Wit Willebrord in de periode tussen eind jaren zeventig en begin tachtig. Vanuit de tweede klasse stoomde de club toen door naar de hoofdklasse. “Bij iedere thuiswedstrijd hadden we zeker dik duizend man publiek en aantallen van 2000 waren eerder regel dan  uitzondering.” Tijden zijn echter veranderd, dat weet Kas zelf maar al te goed. “Het is een utopie om dat doel na te streven. Maar Rood Wit is nog steeds een club met uitstraling, een club die echt wil.”

En dus zal Kas zich als inspirator en kenner inzetten om Rood Wit in ieder geval gedeeltelijk terug te brengen naar een niveau dat past bij de grootte en ambities van de club. “Ik zie veel perspectief. Het reeds aanwezige potentieel is al een prima basis om mee te beginnen. En als je daarbij bedenkt wat voor spelers uit Willebrord elders spelen en dat een aantal bruikbare spelers in lagere elftallen speelt, kun je jezelf voorstellen dat ik daar de komende maanden energie in ga steken. Realistisch beschouwd moet het mogelijk zijn dat Rood Wit zich op termijn als tweedeklasser mag afficheren. Met een club als pak hem beet Moerse Boys als lichtend voorbeeld.”

Nadat Kas (51) medio jaren negentig stopte met actief voetballen, stortte hij zich in het trainersvak. Niet onopgemerkt trouwens. Behalve met Hoeven (“de klik ontbrak daar en we zijn toen na een halfjaar uit elkaar gegaan”), oogstte Kas bij iedere club die hij onder zijn hoede had succes. Met Sprundel en Grenswachters won hij zelfs de titel. “Mijn geheim? Gewoon consequent zijn en met zijn allen de schouders eronder. Afspraak is afspraak, ook voor mezelf. In de praktijk is gebleken dat die manier voor mij het best werkt. Als ik me ergens in vast bijt, laat ik ook niet meer los. Daarnaast verzamel ik altijd mensen om me heen die dezelfde visie hebben. Goede randvoorwaarden, ook belangrijk.”

Kas heeft het dus druk, de komende maanden. Naast de dagelijkse beslommeringen in zijn sportzaak en natuurlijk ODIO, waar hij tot juni onder contract staat en die hij op een correcte manier wenst achter te laten. Die hoeveelheid aan werk deed Kas in november overigens besluiten om zijn activiteiten bij de jeugd van Rood Wit neer te leggen. Nog voordat bekend werd dat de wegen van Rood Wit en Martin Clerckx, de huidige hoofdtrainer, zich vervroegd zouden scheiden. “Uit de profielschets kwam naar voren dat ik de meest geschikte kandidaat was. Ook gevoed door signalen vanuit de spelersgroep. Gejubeld heb ik niet, maar ik kan niet ontkennen dat het gevoel heel fijn was. Mijn hart juichte. Je steentje bijdragen aan de club die ik van binnen en buiten ken, tja, wat wil je nog meer?”

Lees ook op http://www.voetbaljournaal.com/

Be Sociable, Share!