‘Een feestje met deze gasten op veld te staan’

DOSKO-coach Peter SweresDOSKO gaat als een trein. En niet als eentje die op een zijspoor belandt bij de eerste de beste sneeuwbui. Nacompetitie zit al in de pocket bij de eersteklasser uit Bergen op Zoom en trainer Peter Sweres acht meer succesen niet uitgesloten. De keerzijde van de voorspoed dient zich echter aan. Aanvaller Mesut Kartal is momenteel op stage in Turkije. “Dat gunnen wij hem van harte, maar het is niet zo dat alles in elkaar stort als Mesut de stap zou maken.”

Daaromtrent ontstaat dezer dagen vermoedelijk meer duidelijkheid. Hacettepespor, dat een samenwerkingsverband heeft met het Genclerbirligi van Fuat Capa (voormalig trainer van RBC en MVV), nodigde Kartal (19) uit voor een trainingsstage. Aansluitend mocht de medetopscorer (11) van DOSKO zijn kunsten vertonen bij de beloften van de Turkse eredivisionist – zondag 3-5 winst bij Antalyaspor met vier goals van Bjorn Vleminckx – uit Ankara. “Ik train nog steeds mee met het tweede elftal”, liet Kartal maandagmiddag vanuit Turkije weten.

“Die jongen heeft de absolute wil om te slagen in het voetbal en dat is alvast een goede eigenschap. En ik denk ook dat hij het in zich heeft om zich bij de profs staande te houden. Ondanks zijn fysiek gebruikt hij zijn lichaam altijd heel slim. Bij DOSKO heeft hij als aanvaller een min of meer vrije rol. Is gewoon een goeie voetballer”, zegt Sweres over de Bergenaar, die in 2011 vanuit de failliete boedel van RBC de overstap maakte naar DOSKO. “Hij was toen nog een junior, maar je zag dat hij de kwaliteiten had om direct bij de eerste selectie aan te sluiten. Mesut heeft zich sindsdien geweldig doorontwikkeld.”

Keerzijde

De coach hoopt voor Kartal dat die zijn droom verder mag najagen. “De keerzijde van het succes? Het is maar net hoe je het bekijkt. Mesut is een belangrijke speler voor ons, maar niemand is onvervangbaar. Dat er aan onze spelers getrokken wordt, kun je ook als een compliment zien. Leegloop? Daar ben ik niet bang voor. Ongeveer een jaar geleden hengelde het Belgische Nieuwmoer naar vier spelers van ons, maar ze zijn allemaal gebleven. Vergis je niet in de hechtheid van deze groep. Maar okay, als er geldbuidels aan te pas komen weet je het nooit. De meesten zijn student en dan kan een extra centje aanlokkelijk zijn. Onlangs hebben we met zijn allen bij elkaar gezeten met het oog op de tweede seizoenshelft. We kwamen tot de conclusie dat we samen nog heel wat te bereiken hebben. De beleving en het enthousiasme is enorm. Het voelt inderdaad als een feestje om met deze gasten op het veld te staan. Ik durf wel te stellen dat wij in voetbaltechnisch opzicht niet zouden misstaan in de Hoofdklasse. DOSKO het toekomstige voetbalbolwerk van West Brabant? Dat zou zomaar kunnen. Halsteren timmert via een aparte stichting ook aan de weg, maar dan anders. Als wij spelers halen zal dat vanuit de lagere klassen zijn. Talentvolle voetballers de kans geven zich bij ons verder te ontplooien. Natuurlijk is andersoortige eventuele versterking ook welkom, maar dan uitsluitend tegen de geldende voorwaarden.”

Be Sociable, Share!