Willy

foto @dannyhesp

foto @dannyhesp

Het was in de donkerte van Berg & Bos. Op een druilerige vrijdagavond in november 2008. Een betere metafoor was haast niet denkbaar. TOP Oss had zojuist de zesde nederlaag op rij geleden. De winnende treffer van het AGOVV van onder meer Nacer Chadli en Dries Mertens viel in de slotfase, juist nadat TOP zich had teruggeknokt naar 2-2. Terwijl de Osse spelers al op weg waren naar de kleedkamer, bedankte Wilko de Vogt als laatste én in zijn uppie de meegereisde supporters. De doelman brabbelde naar het zich liet aanzien wat en moet zoiets gedacht hebben van: ‘what more can I do’?

Bij benadering amper vijf minuten later slenterde De Vogt over het bospad achter de karakteristieke houten hoofdtribune richting spelersbus. “Heb je niet gedoucht, Wilko?” Het antwoord omvatte een combinatie van een onverstaanbaar nee (maar het had evengoed ja kunnen zijn..) en een wegwerpgebaartje. De lichaamstaal liet echter aan duidelijkheid niets te wensen over. Willy was (weer) tot op het bot gefrustreerd.

Een half uurtje later staat de bus van TOP Oss op het punt van vertrekken. De Vogt staat nog wat te staan bij een boom, de brand van het filtersigaretje is al gedoofd. Even stoom afblazen en vooral de voorbije weken is de rook gelardeerd met extra giftige substanties. Wilko de Vogt haat verliezen, maar haat vooral (teveel) tegendoelpunten. Inmiddels is hij weer in staat om te luisteren. “Geweldig gekeept, kerel. Het leek wel Gordon Banks, WK 1970 en diens legendarische save. Horizontaal gestrekt naar de bovenhoek.” De Vogt lacht wat en zegt dat ook Hans van de Haar, de spits van AGOVV, hem complimenteerde met de fabelachtige redding op diens schot van dichtbij. “Bedankt man”, zegt De Vogt zachtjes voordat hij in de bus stapt.

Aparte gozer

Hoezo bedankt? Het was toch zo? Nee, Willy is niet het bluffertje met de vlotte babbel. Nog zie je hem staan voor de camera van RTL na de bekerwedstrijd bij Feyenoord, waar TOP (lees De Vogt) pas in de verlenging zwichtte. “Ja, we hebben goed gespeeld. Ja, het ging wel aardig met mij. Nee. Ja.” Waar hij dus had kunnen – of wel moeten – zeggen, zonder een woord te overdrijven: “Ik heb vandaag goed gekeept, maar dat niveau haal ik normaal gesproken vrijwel iedere wedstrijd. Alleen vandaag is het op een groter podium, dus valt het meer op.” De Vogt weet en vindt dat zelf ook. “Maar zo ben ik niet jongen”, wuift hij de voor hem confronterende woorden weg. Aparte gozer. Oprechte bescheidenheid, valse bescheidenheid, toch onzekerheid misschien? Geen vinger achter te krijgen.

Assistent Dirk Heesen heeft al meerdere keren officieus aangeven dat de eredivisieclubs zitten te slapen als het om De Vogt gaat. Om maar even aan te geven dat TOP Oss over een voortreffelijke doelman beschikt. Hans de Koning betreurt het dat hij Willy niet eerder is tegenkomen. Vooral op het gebied van niet keeperstechnische zaken denkt de hoofdcoach van TOP dat De Vogt (33) beter kan. Zwart-wit gesteld: een complete keeper is iemand die zijn stempel drukt op de organisatie, minstens op die van de verdediging. En dat die daarnaast en bovenal ook een inspirator is, niet alleen als het om tegenhouden van ballen gaat.

Van Breukelen

Maar waar vind je die complete keeper dan wel? De zoektocht eindigt dan al gauw bij mannen uit de buitencategorie als Van der Sar, Buffon en Casillas. Of bij types als Hans van Breukelen. Je kunt van hem als persoon vinden wat je wilt, maar als doelman boekte Breuk natuurlijk fantastische resultaten met PSV en het Nederlands Elftal. Als het om puur talent gaat is De Vogt, en een aantal anderen met hem, in aanleg misschien wel beter dan Van Breukelen ooit was. Maar Van Breukelen was een kei op de punten die De Koning memoreerde. De publiekelijke discussie omtrent het niveau van de Nederlandse doelmannen is al een tijdje gaande. En dan met name toegespitst op de opvolging van Van der Sar. “Nederland heeft een bloedarmoede aan keepers. Henk Timmer weet ook wel dat hij geen topkeeper is”, oreerde Van Breukelen.

Een inventarisatie leert dat elf van de achttien doelmannen in de eredivisie de Nederlandse nationaliteit hebben. Geen abnormaal gemiddelde, afgezet tegen de tegenwoordige mondialisering. De gemiddelde kwaliteit, tja. Vermeer, Vorm en Velthuizen zijn na Stekelenburg de grootste talenten bij de jonge garde. Boschker, Aerts en Ten Rouwelaar presteren prima bij hun clubs. Maar of Heijblok, Zwinkels en de Belgen van Heerenveen nou beter zijn dan De Vogt? Ze zijn in ieder geval jonger, dat wel. En waarschijnlijk behept met een betere pr of met gewoonweg met meer mazzel aan hun kont. Eind augustus was De Vogt in beeld bij Den Haag. ADO koos echter voor Waterman, die sindsdien voornamelijk de bank warm houdt. Willy ging intussen gewoon door met wat hij altijd deed. Met onmogelijke ballen pakken. En zijn emoties oppotten.

Noot: Uiteindelijk kreeg De Vogt toch een beetje bredere erkenning. Hij die ooit bij RKC de kans kreeg van Martin Jol en uitgerekend in zijn eerste duel bij FC Utrecht een zware knieblessure opliep. FC Twente haalde hem in 2010 na zes jaar Oss naar Enschede. Als derde keeper, maar toch. Willy pikte zo Champions League-ervaring mee, zij het slechts als toeschouwer. Via VVV Venlo belandde De Vogt in het najaar van 2012 terug op het oude nest. Tot in ieder geval medio 2013 is de nu 37-jarige doelman de stand-in voor Ten Rouwelaar…. Behoorlijke clubkeeper, zonder meer. Maar in aanleg beter dan Wilko de Vogt uit Zevenbergen..?

Be Sociable, Share!