Wetten van de Juup

foto Geert van Erven

Leer Danny Guijt de wetten van de Jupiler League kennen. Als ervaringsdeskundige weet hij  als geen ander dat bikkelen en karakter tonen bovenaan de to-do lijst staan. “Klinkt afgezaagd, maar echt, pas daarna komen de voetballende aspecten aan bod. Met Willem II zijn wij voor velen de te kloppen ploeg. In die eerste divisie is het niet per definitie zo dat clubs met de grootste budgetten met de prijzen gaan lopen.”

Guijt noemt een voorbeeld. “Wij verloren bij Dordrecht, dat voor mijn gevoel 180 procent energie aanwendde om de winst te bewerkstelligen. Alsof ze tegen Barcelona speelden. Is hun goed recht, maar de wedstrijd erna gaat diezelfde ploeg gewoon met 3-0 onderuit tegen Telstar. Tegen Willem II gaan de meeste tegenstanders zonder schroom het duel aan. Ze durven fouten te maken, want wat hebben zij tenslotte te verliezen tegen de favoriet? Daar moeten wij ons tegen wapenen.”

Dramatisch

De weg naar volledige bewapening verloopt op en af. “Vorige week was dramatisch. Gelukkig betrof het twee verschillende disciplines, maar een tweede nederlaag op rij in de competitie kunnen wij ons nu niet veroorloven. Hoewel Sparta twee keer achter elkaar heeft gewonnen, voelen zij die druk ongetwijfeld ook. Een belangrijk duel. Ik moet zeggen dat wij  een prima trainingsweek hebben. We beseffen echt wel waar we mee bezig zijn en waar we staan. De groep oogt scherp en fit, op Donny de Groot na dan. Klopt, voetballend zal het beter moeten. Met meer lef en met meer overtuiging. Ook daar wordt het accent op gelegd.”

Automatismen

Dat coach Jurgen Streppel nog altijd zoekende is naar de ideale formatie draagt niet bij aan het kweken van automatismen. “Als iedere speler weet wat vanuit een bepaalde positie van hem verlangd wordt, mogen de mutaties die af en toe plaatsvinden geen al te grote impact hebben op de vastigheden binnen de eerste elf. Willem II beschikt over een selectie waarin 16 tot 20 min of meer gelijkwaardige spelers huizen. Uiteindelijk moet dat onze grootste kracht worden. Na vier duels kwam ik er zelf ook naast te staan. Daarover is helder gecommuniceerd. De trainer wilde op dat moment even iets meer balans op het middenveld en koos voor Niek Vossebelt. Natuurlijk wil ik altijd spelen, laat dat duidelijk zijn. Maar soms wegen andere belangen zwaarder. En vervolgens handel je daar naar.”

Be Sociable, Share!