Wegen naar Rome

Soms is coachen ook gokken. De verleiding was groot voor Hans de Koning om FC Eindhoven bij de strot grijpen door achterin man-op-man te spelen en er een extra spits bij te zetten. “Maar dat is zelfmoord met die snelheid voorin.” Hij gokte op dat momentje. Van bijvoorbeeld Erik Quekel. En dat momentje kwam. Aan de andere kant.

“Een mooie goal, zonder meer. Maar Rob van Boekel had natuurlijk nooit zover mogen komen. Dan maar een overtreding, daar waren de mannen in de kleedkamer het net ook over eens”, verzuchtte de coach van Helmond Sport, die vond dat zijn elftal onterecht verloor. Terwijl collega Ernest Faber juist sprak van een verdiende overwinning. “Eindhoven had het meeste balbezit. Maar dat bijt niet. Wij hadden de meeste kansen, waarvan er zeker één had in gemoeten. Helmond Sport heeft zichzelf tekort gedaan.” Waarom stormram Marc Nygaard zo laat gebracht? “Die heeft afgelopen week maar een kwartiertje kunnen trainen.”

De term ‘negatief voetbal’ valt in de persruimte. Wat natuurlijk onzin is. Voetballen met als uitgangspunt de bal in de ploeg te houden en geduldig wachten op een opening is één van de manieren om resultaat te halen. Bovendien, als jij de balt hebt, kan de tegenstander niet scoren. Liefhebbers van opportunistisch spel zullen ervan gruwelen, maar negatief voetballen is iets anders. Dat is een muur optrekken, ballen naar voren peren, schoppen, tijdrekken en hopen dat een balletje een keer goed valt. Dat is niet wat Eindhoven beoogt en ook De Koning was het niet eens met de omschrijving negatief. Maar op de vraag of het publiek een aantrekkelijke wedstrijd had gezien, antwoordde hij ontkennend. “Nee, want daar heb je twee ploegen voor nodig.”

Be Sociable, Share!