Wederom ’n coach met WK-medaille

Ruud Kaiser FC Den BoschMet Jan Poortvliet haalde FC Den Bosch eerder een hoofdtrainer in huis met eremetaal (zilver) op een wereldkampioenschap. Als voetballer. Zijn opvolger Ruud Kaiser is eveneens de eigenaar van een (bronzen) plak op mondiaal niveau. Als coach van Oranje onder 17. “Niemand weet dat volgens mij, maar ik ben de enige coach uit de geschiedenis van de KNVB die dat kan zeggen. Ben ik best trots op.”

Een andere overeenkomst met zijn voorganger: ook Kaiser (52) is een voetbaldier. “Mijn vrouw schiet nu in de lach. Nee, ik kan niet zonder voetbal. Dat zal niet gaan, dan kwijn ik langzaam weg. Sinds ik op mijn zeventiende een contract als fullprof bij Ajax tekende, zit ik in het wereldje. Soms is even afstand nemen misschien wel verstandig, maar in de praktijk komt het daar zelden of nooit van”, bekent de voormalige jeugdinternational en linkspoot – ‘voorzetten waren mijn handelsmerk’ – van onder meer Ajax, FC Antwerp en Coventry City.

En FC Den Bosch. Met alle voetbaltechnische kopstukken uit de hedendaagse leiding van de club voetbalde Kaiser samen in de hoogtijdagen van FC Den Bosch, het zogenaamde Panasonic-tijdperk. “Geweldige jaren, maar daar kunnen we het beter niet teveel over hebben. Dan denken ze misschien: ach, die ouwe lullen. Maar natuurlijk, het is een prettige bijkomstigheid dat je met mannen als Fred van der Hoorn, Jan van Grinsven en Arnold Scholten op voorhand in voetballend opzicht al op één lijn zit. Arnold sprak ik zondag nog bij de reűnie van Ajax. Toen het overigens nog niet rond was.”

Binnen zijn netwerk had de in Oss woonachtige Kaiser eerder al laten vallen dat hij na dit seizoen zou stoppen bij Lierse SK. Bij de Belgische eersteklasser trad hij in 2011 in dienst als technisch directeur, maar nadat de club werd overgenomen door een Egyptische eigenaar veranderde er veel. Zo werd Kaiser uiteindelijk ‘gedegradeerd’ tot hoofd scouting. “Dat hoorde ik 1 minuut voor aanvang van de persconferentie. Dat zegt al heel veel, niet? Maar goed, laat ik daar maar niets over zeggen, lijkt me verstandiger.  Ik zie tig wedstrijden per week en lever keurig mijn scoutingrapporten in. Wat ze daar mee doen, is aan hen.”

Sprong

Dat druist eigenlijk een beetje tegen zijn natuur in, want Kaiser is ambitieus. “Ik sta nu bij wijze van spreken al te popelen om bij FC Den Bosch te beginnen. Of ik een vreugdesprongetje maakte toen we akkoord waren? Nou, dat is wat overdreven, maar ik ben wel heel blij. Tijdens de gesprekken hebben ze me het hemd van het lijf gevraagd. Ze zijn, zeg maar, niet over één nacht ijs gegaan. Een ik wist dat ik niet de enige kandidaat was. Voor mezelf had ik twee criteria opgesteld. Ik wilde weer op het veld staan en in Nederland werkzaam zijn. Als dat dan lukt met inachtneming van het feit dat de banen niet voor het opscheppen liggen, kun je niet anders dan heel tevreden zijn. En bij een goeie Jupiler League club, hè. In potentie een topzes club. In al die jaren heb ik gemerkt dat FC Den Bosch een goede naam heeft in het segment waarin ze zich begeven. Ze willen de sprong omhoog maar al te graag maken. Nou prima, daar gaan we straks mee aan de slag. Ik heb Den Bosch na de winterstop een paar keer zien spelen en helemaal niet slecht. Met een stuk of drie gerichte versterkingen erbij zal er een groep staan die bovenin mee moet kunnen doen. Of daar de middelen voor zijn.? Ik weet dat de budgetten onder druk staan, maar waar niet? We zullen creatief moeten zijn.”

Be Sociable, Share!