Wat wordt het antwoord?

foto Geert van Erven

Vuurwerk inclusief trommelvlies bedreigende kanonslagen, gebakjes, stroopwafels, een ererondje van ex-spelers; de 115-jarige verjaardag van Willem II ging niet bepaald onopgemerkt voorbij. Helaas voor de jarige Job bleef de ultieme bekroning in de hoofdact tegen Go Ahead Eagles uit. “Deze 1-1 voelt als een nederlaag”, vatte doelpuntenmaker Hans Mulder het gevoel in Tilburg in één zin samen.

Joop Gall had niet met de theepot gesmeten, maar verbaal wel laten merken niet gediend te zijn van de apathische houding van zijn ploeg in de eerste helft. “Wij vermoedden al dat Go Ahead na rust verder naar voren zou spelen. De afspraak was in dat geval sneller Donny de Groot te zoeken en zorgen voor aansluiting. Maar dat kwam er onvoldoende uit, het tempo was te laag”, verklaarde Danny Guijt het opvallende verschil tussen de twee helften.

Dopingcontrole

Achteraf bleek dat dit meer over Go Ahead zei dan andersom. Want met meer druk op de speler in balbezit verwordt het frivole tikken van Willem II veelal tot onzorgvuldig breien. Wellicht heeft dat ook te maken met de veldbezetting. Omdat Pawel Wojciechowski nog niet fit genoeg is bevonden om te starten, is coach Jurgen Streppel afgestapt van een vaste bezetting op de vleugels. Middenvelder Guijt vervult die positie op links momenteel in een hangende variant. “Ik probeer die rol in het belang van de ploeg zo goed mogelijk in te vullen, maar vanaf het middenveld speel ik meer in mijn kwaliteit”, bekende de nieuwkomer vlak voordat hij een tweede plas ten behoeve van de dopingcontrole diende af te leveren. “Mijn eerste bijdrage was onvoldoende.”

foto Geert van Erven

Op naar de herkansing. Natuurlijk, als De Groot nog voor rust die kopkans had verzilverd en/of Danny Schreurs erna die bal over in plaats van in de handen van Eagles-doelman Van der Vlag had getild, dan had Willem II na twee duels vermoedelijk nog op nul verliespunten gestaan. Want Go Ahead voetbalde in de tweede helft weliswaar een stuk brutaler, maar echte doelkansen behalve die waaruit de 1-1 viel, creëerde de ploeg ook niet. Niettemin, los daarvan zal Willem II een antwoord moeten vinden op de speelwijze zoals Go Ahead die een helft lang hanteerde. Komende tegenstanders gaan die manier van spelen namelijk geheid kopiëren. Wachten op Pawel? Of op Joonas Kolkka, die andere nog niet fitte vleugelspeler? Of zelf dan maar een mannetje doorschuiven?

Be Sociable, Share!