Wat is wijsheid?

foto Geert van Erven

Wat er ook gebeurt, Fons Groenendijk zegt zich niet blind te staren op het resultaat van de eerste wedstrijd om de punten, vrijdag in De Vliert tegen FC Zwolle. “De ervaring leert dat je pas na een aantal wedstrijden kunt inschatten waar je staat als ploeg. De intentie is opnieuw om de mensen op de tribunes te vermaken. In dat opzicht stemmen de ontwikkelingen tijdens de trainingen van deze week mij positief”, aldus de coach van FC Den Bosch.

Al bij al omschrijft Groenendijk de gehele voorbereidingsperiode als rommelig. “Sportief kampten we met veel contactblessures, hetgeen de vastigheden niet ten goede komt. Op de kruisbandjongens Kilic en Scholten na zijn we nu gelukkig weer compleet aan het raken. Hoewel Hofstede en De Looijer geschorst zijn tegen Zwolle. Tja, en natuurlijk heeft het vertrek van Mohamed El Makrini en Wim van der Horst impact gehad. Doodzonde dat El Makrini naar de concurrent is gegaan. Ik begrijp de achtergronden, maar het is wel een teken aan de wand. Als club is FC Den Bosch gered, maar daar is dan ook alles mee gezegd.”

Nog gevoeliger ligt het afscheid van Van der Horst. “Ook voor mij persoonlijk heeft zijn vertrek me diep geraakt. Niet alleen voetbaltechnisch was Van der Horst een prima klankbord voor mij, ook buiten het voetbal om was de klik daar. Samen met Jan van Grinsven vormden wij een hecht trio. Mogelijk komt er een vervanger voor Wim, maar dat moet zeker iemand zijn met een toegevoegde waarde én daarnaast als persoon past bij Jan en mij. Professioneel heb ik dat hele verhaal verwerkt, want je moet door.”

‘Go Ahead de verrassing’

Precies, de voetbalwereld draait door en de competitie lonkt. Met eigen ogen zag Groenendijk Zwolle dinsdag aan het werk in een oefenduel. “Daarnaast heb ik nog een scoutingrapport ter beschikking. Zwolle is een beetje vergelijkbaar met ons, zij kenden ook veel verloop. Willem II en Sparta verwacht ook ik bovenin en vergeet Go Ahead niet, dat kan weleens de verrassing worden. FC Den Bosch? Een jaar geleden kenden we een perfecte oefencampagne en verloren de eerste wedstrijd. Dus wat is wijsheid? We beschikken over een aantal talentvolle jongeren, maar die hebben tijd nodig. Het is niet reëel om te denken dat die net zoals Kilic fluitend aansluiten. Nieuwkomers als Vlug en Seuntjens komen bijvoorbeeld terug van langdurige blessures, ook zij moeten de tijd krijgen. Maar het allesomvattende gevoel is positief.”

Be Sociable, Share!