‘Wachten is voorbij’

Sinds zijn komst van NEC hield Richard Arends vooral de bank warm als tweede doelman. Eerst had hij Wilko de Vogt voor zich en daarna Jurgen Wevers. Echter, als beroep op hem gedaan werd, stond hij er. Mede dat feit heeft ertoe geleid dat Arends een eenjarig contract overeen kwam met FC Oss. “Toezeggingen zijn niet gedaan, maar ik ga voor die plek onder de lat. Het wachten is wat mij betreft voorbij.”

Aan carrièreplanning of verder vooruit kijken dan de eerstvolgende wedstrijd doet Arends bij voorkeur niet. “Op termijn wil ik slagen als doelman in het betaalde voetbal, dat wel. Maar het kan naar beide kanten toe zo snel gaan in de voetballerij. Zie Jasper Cillessen.” De huidige nummer één van NEC was jarenlang een concurrent van Arends en andersom. “Vergelijken is altijd lastig en praten over jezelf ook, maar ik had niet het gevoel dat ik veel minder was dan Jasper. Soms won hij de strijd, soms ik. En kijk eens waar hij nu staat! Onlangs zat hij zelfs bij de selectie van Oranje. Af en toe spreek ik hem nog. Een prima collega, die ik het allerbeste gun.”

De keren dat in Oss een beroep werd gedaan op Arends, stond hij pal. Vijf duels toonde hij zich in de Jupiler League een prima stand-in van De Vogt. “Toen heb ik laten zien het niveau aan te kunnen. Afgelopen jaar was Wevers eerste keus. Is natuurlijk ook een goede keeper. Slechts één keer hoefde ik hem te vervangen. In oefen- en bekerduels heb ik ook gekeept, dus helemaal zonder ritme ben ik niet. En ik denk dat zoiets voor keepers anders ligt dan voor voetballers. Als ik word opgesteld, zorg ik dat ik er klaar voor ben.”

Arends (20) is bereid extra investeringen te doen als beter worden het doel is. Zo onderging hij als selectielid van FC Oss op woensdagen extra keeperstrainingen bij de A1 van NEC. “De trainingsintensiteit bij FC Oss was afgelopen seizoen minder dan voorheen. En als je dan de mogelijkheid krijgt om gericht te werken, waarom zou je die dan niet pakken? Ik weet dat ik dadelijk in Oss de concurrentie moet aangaan. Met wie is nog niet bekend, maar ze gaan iemand halen. Hoe dan ook, ik ga uit van mijn eigen kracht en ben niet meer van plan genoegen te nemen met een bescheiden rol op het tweede plan.”

Be Sociable, Share!