Waartoe leidt dit?

foto Geert van Erven

De zucht kwam van heel diep. Geboren uit frustratie, woede en zorgen. Met gemak had het in ieder geval niets te maken. “Ja, gemakzucht is het juiste woord”, antwoordde John Karelse op de vraag waarom NAC Breda ook in Waalwijk de tweede helft moest aangrijpen voor herstelwerkzaamheden. De symptomen waarmee NAC toen werd geconfronteerd, voorspellen niet veel goeds. Die waren van een ploeg die weinig afdwong en waarbij ook nog dat ene balletje binnenkant paal net niet de goede richting op rolde.

Inderdaad, zaken waarmee een ordinaire degradatiekandidaat geconfronteerd wordt. Vier gespeeld, één puntje. En erger nog: het veldspel biedt weinig aanknopingspunten die erop duiden dat het binnenkort allemaal anders zal zijn. Heeft RKC, na de 2-1 winst op zeven uit vier, nou zoveel meer kwaliteit binnen de selectie dan NAC? Nee, maar de Waalwijkers voetballen vooral samen. En, niet onbelangrijk, met een plan, gekoppeld aan discipline. Daar zie je niet snel gebeuren dat een middenvelder zomaar een man laat lopen, hetgeen NAC één goal en bijna nog eentje kostte. “Heel kwalijk”, volgens Karelse, die ook de omschrijving triest gebruikte voor met name het eerste gedeelte van de eerste helft.

“Wij lieten ze voetballen, ze mochten tussen de linies aan de bal komen. Nee, het was niet onze intentie om in te zakken, maar het gebeurde wel”, zei Donny Gorter, die als ‘vrije man’ aan de linkerkant voor rust vooral liep te zwemmen. Karelse opteerde voor drie man achterin tegenover de twee RKC-spitsen en de hangende Meijers op links. Met als doel de slag op het middenveld te winnen. “Maar we kwamen in die fase voortdurend een stap te laat. In balbezit werd ik weinig aangespeeld”, vond Gorter. Na rust verbeterde dat, maar de tactische foefjes van Ruud Brood leidden ertoe dat NAC nooit echt grip kreeg. Hij bracht toen de plichtsgetrouwe rechtsbuiten Van Hout om bijvoorbeeld Gorter meer te binden en beter te kunnen inspelen op de ruimtes die NAC ook toen liet.

Geen woorden, maar daden

Dat liet RKC overigens na. “De tweede helft was niet goed”, oordeelde Brood. Niet erg voor RKC, want NAC kon nooit echt een vuist maken. Het programma tot en met september met achtereenvolgens Feyenoord thuis, NEC en Vitesse uit, FC Utrecht thuis en Roda JC uit bevat op papier voor het NAC in de huidige staat geen duels die aanleiding geven tot hoop op een snelle ommekeer. “Ik heb nu geen verklaring voor die slechte starts”, refereerde Gorter aan Twente, Groningen en RKC. Maandag bekijken we de beelden en daar moeten we lering uit trekken. Ja, het zit er wel degelijk in. Als NAC zijnde zouden wij moeten bepalen wat er op het veld gebeurt.” Heldhaftige woorden, maar wat zijn ze waard? Coach Karelse zei immers teleurgesteld te zijn in de mentaliteit, maar verzekerde anderzijds met deze jongens echt wel punten te gaan pakken. Geen woorden, maar daden dus. Komt dat lekker uit dat Feyenoord de eerstvolgende opponent is…

Be Sociable, Share!