Vuur, snot en het beloofde land

foto Gerald van Zanten

Het was voor Alex Schalk verfrissend om even een weekje in een andere omgeving te zijn. Weg van de dagelijkse besognes. Voor het hervinden van het spelplezier ook. Maar na Oranje onder 20 is het vizier van de Bredase spits weer volledig op NAC gericht. “Het zijn cruciale weken die eraan komen. Daarin kan weleens bepaald worden hoe de rest van het seizoen er voor ons uit gaat zien.”

Geen lulkoek, ga maar na. Zaterdag tegen Vitesse is wellicht een ander verhaal, maar daarna krijgt de nummer voorlaatst van de eredivisie achtereenvolgens VVV (uit), RKC (thuis), Groningen (thuis) en PEC Zwolle (uit) voor de kiezen. “In deze duels moeten we gewoonweg punten halen. Het wordt een kwestie van keihard werken, met het snot voor de ogen. Voor elkaar en met elkaar. Natuurlijk, hard lopen en bikkelen alleen is niet voldoende. Hoewel, tegen AZ was het niet bepaald hoogstand, maar wonnen we wel. Dat kan tegen Vitesse ook. Maar vergis je niet, wij kunnen ook best aardig voetballen. Het wordt nu wel tijd dat we dit ook laten zien op het veld. Iedereen moet top zijn. Nu moet het gebeuren, door het vuur voor elkaar!”

2012

Verzaken komt niet voor in zijn woordenboek, hoewel Schalk de indruk heeft dat de supporters niet altijd beseffen dat NAC de voorbije jaren aan kwaliteit beetje bij beetje heeft ingeboet. “Als je dan soms de kritiek leest en er gezegd wordt dat men zich schaamt voor ons, dan denk ik: ieder zijn mening, maar wij kunnen daar verder niets mee. Dit is 2012, met deze selectie moeten we het doen. Punt. Hoewel ik ondanks dat nog steeds zeg ik dat wij meer kwaliteit hebben dan een stuk of vijf clubs die in onze buurt staan.”

Aan de arbeidsmoraal ligt het niet volgens Schalk. “Ook persoonlijk doe ik er alles aan om beter en fysiek sterker te worden, zodat ik de 1-op-1 duels makkelijker aan kan. Ik bekijk na de wedstrijden de beelden om daar verbeterpunten uit te halen. Ben altijd bezig met het rendement, want daar gaat het tenslotte om. De laatste tijd trainen we heel gericht op het aanspelen van mij met een man in mijn rug. Daar wil ik sterker in worden,  daar moet ik sterker in worden. Neem het afwerken op doel. Daar train ik specifiek op. Tien ballen om te schieten moeten tien schoten op doel zijn. Tenminste. Daarnaast let je dan ook op de traptechniek. Constant bezig zijn om beter te willen worden. Daar gaat het om als je omhoog wil.”

EK Israel

Hoe het er op een ander platform aan toe gaat, ondervindt Schalk tijdens de uistapjes met de vertegenwoordigende elftallen. “Technisch, tactisch en qua positiespel werk je dan op een hoger niveau vergeleken met clubs als NAC. Ook bij deze teams van Oranje gaat het balletje sneller rond, zeg maar. Israel? Ja, natuurlijk zou het een droom zijn om daar met Jong Oranje aan de EK-eindronde  deel te nemen. De concurrentie is met jongens als Luuk de Jong, Zeefuik en Castaignos pittig, klopt. Het is aan mij om het te bewijzen bij NAC. En daar zal ik alles, maar dan ook alles aan doen.”

Dus helemaal voor latere zorg is dat streven om erbij te zijn komende zomer niet, zoals Schalk zelf beweert. Eigenlijk is het een gevalletje ‘mes snijdt aan twee kanten’. Als Schalk goed presteert (en scoort) is de kans immers groter dat NAC inderdaad punten pakt. Twee doelpunten tot dusver is de oogst, na zes treffers in de vorige jaargang. “Ik heb voor mezelf een aantal in mijn hoofd en dat blijft daar. Het zijn wel dubbele cijfers”, geeft hij dan toch iets prijs. “We werken er met zijn allen hard aan dat ik meer voor de goal kom en meer ondersteuning krijg. Het getal waaraan ik denk moet kunnen. Al moet ik er misschien voor waken dat ik mezelf teveel druk opleg, ha ha..”

Voor meer foto’s van Gerald van Zanten van Oranje onder 20 en Alex Schalk, klik hier.

foto Gerald van Zanten

Be Sociable, Share!