Vuile meters

foto Geert van Erven

Initiatief, lef en overtuiging. Theo Bos vatte in drie woorden samen waarom FC Dordrecht Willem II volledig terecht over de knie had gelegd. Zijn team had van al het gememoreerde domweg meer in huis dan de Tilburgers. Of misschien beter: ze waren als geheel bereid meer energie aan te wenden dan de tegenstander. “Alleen als je heel veel beter bent, kun je een wedstrijd misschien puur op voetbalkwaliteit winnen. Maar dat is Willem II natuurlijk niet”, sprak Jurgen Streppel en toverde daarbij een cynisch lachje tevoorschijn.

Tien dagen lang werkte de coach van Willem II met zijn selectie toe naar Dordrecht. “Ik wist in feite precies wat ons te wachten stond. Eigenlijk weet je dat in de Jupiler League altijd wel. Veel strijd, van de eerste tot de laatste minuut. Als je wat agressiviteit in de duels betreft niet mee gaat, onvoldoende tweede ballen wint, tja, krijg je het heel erg lastig. Als ploeg moet je bereid zijn vuile meters voor elkaar te maken. Daarbij begint het allemaal, hoor. Dat is de basis. Pas daarna kunnen individuele kwaliteiten de doorslag geven. Niet andersom.”

Specifieke voetballende kwaliteiten

De uitslag (3-2) doet vermoeden dat het close was aan de Krommedijk, maar dat was het niet echt. Het meest verontrustende voor Willem II was dat de gemiddelde speler van Dordrecht beter was aan de bal. Terwijl Willem II heeft ingekocht op ervaring en specifieke voetballende capaciteiten. Roderick Gielisse, Jessy Mayele, Shayron Curiel en Santy Hulst (na de 0-1 van De Groot maker van een onvervalste hattrick) zijn zeker voor het grote publiek onbekende namen, maar zij troefden mannen met een reputatie als Robbie Haemhouts, Hans Mulder, Stephan Keller en anderen gewoonweg af. En echt niet alleen qua strijd.

Genoeg stof om over na te praten voor Streppel. Hoewel, in principe hoort het gros van de spelers van Willem II geen nieuws als verteld wordt dat hen in de Jupiler League in het vervolg alleen maar van dit soort duels te wachten staat. Waarin veelvuldig en snel schakelen een vanzelfsprekendheid is en waarin het gevecht om de uitvallende ballen van eminent belang is. Pas als die zaken in orde zijn, kan er ook nog gevoetbald worden. Eerst dan komt de individuele klasse in beeld. Eventueel …

Be Sociable, Share!