Vijfde wiel

foto Geert van Erven

Theo Lucius had zelf het gevoel dat hij voor Jan met de korte achternaam rond liep bij RKC Waalwijk en dat trok hij niet meer. Daarom besloot de routinier (35) er deze week definitief de stekker uit te trekken in Waalwijk. “De hele week volle bak trainen met alles erop en eraan en vervolgens alleen maar ergens op een achteraf veldje tegen Dordrecht 2 wat speelminuten pakken, sorry. Ik voel me absoluut nergens te groot voor, maar er zijn grenzen.”

Waarom hebben ze mij gehaald? Die vraag spookte de laatste weken constant in zijn bovenkamer. Een bevredigend antwoord kreeg hij naar eigen zeggen niet na gesprekken met trainer Erwin Koeman en hoofdscout Janus van Gelder. “Zelfs als er geblesseerden of geschorsten waren, kwam ik niet in beeld. En als zelfs een invalbeurtje er niet in zit… Dat zijn tekenen aan de wand. Ja, ik ben fit. En ja, ik heb zelf het gevoel dat ik nog steeds van toegevoegde waarde had kunnen zijn. Als dat niet zo was, zou ik dat onmiddellijk toegeven.”

Mentor

Lucius bekent oprecht ontdaan te zijn. “Ik baal hier verschrikkelijk van. Ik had er echt heel erg veel zin in.  Klopt, in de voetballerij kunnen dingen heel snel omslaan. Maar ik had, ook na het gesprek met Koeman, al in de gaten dat deze situatie in ieder geval op korte termijn niet zou veranderen. Misschien kreeg hij wel de opdracht om jongere jongens op te stellen. Die kunnen eventueel nog geld opleveren. Ik kost dan wel niets, maar breng ook niks meer op. Ik had sterk de indruk dat ik er maar een beetje bij hing en er slechts in geval van uiterste nood een beroep op mij zou worden gedaan. Wellicht. Nogmaals, ik verbeeld me niets, maar ik had echt geen trek om een jaar lang als hooguit bankzitter te fungeren. Inderdaad, dit neigde sterk naar de rol als kleedkamermentor die FC Den Bosch mij twee jaar geleden aanbood. Da’s niks voor mij. Ik wil voetballen.”

Vooralsnog gaat dat niet gebeuren, denkt hij. “Ik zal me de komende dagen eens goed laten informeren, maar  ik vermoed dat ik tot de winterstop niks kan. Terug naar Eindhoven, dat zou op papier misschien kunnen. Ik hoop natuurlijk nog wel op een club uit het betaalde voetbal, maar eerlijk gezegd acht ik die kans heel klein. Ik loop lang genoeg mee om te weten hoe het wereldje in elkaar steekt.”

Be Sociable, Share!