Vertaalslag

foto Geert van Erven

Na een schouderblessure is hij sinds kort weer fit. Tegen Almere City had hij kunnen starten, maar coach Jurgen Streppel besliste anders. Zondag hoopt Robbie Haemhouts, zoals voor de kwetsuur het geval was, weer deel uit te maken van de startende elf. Op bezoek bij Helmond Sport, de club die hij afgelopen zomer inruilde voor Willem II.

Het verschil op de ranglijst tussen beide ploegen bedraagt momenteel slechts één luttel punt. En dat zegt meer over de Tilburgers dan andersom. “Het loopt niet zoals het zou kunnen lopen, dat is duidelijk. Waar dat aan ligt? Het blijkt dat we meer tijd nodig hebben om tot een ingespeeld geheel te komen. Soms gaat het aardig, maar per saldo is het toch niet constant genoeg. Wij hebben nog steeds moeite met de speelwijze zoals die in de Jupiler League gehanteerd wordt. Desondanks hebben we toch een behoorlijk aantal punten verzameld. Maar als het spel stabieler was, zou ons dat meer houvast voor de toekomst geven wat betreft het binnenhalen van punten. Als je goed speelt is de kans op resultaat groter, omdat sterk spel op de langere duur altijd beloond wordt.”

Omschakeling

De Belg zegt voor aanvang van het seizoen ook niet gedacht te hebben dat Willem II de klus met twee vingers in de neus zou klaren. “Het verwachtingspatroon is hoog, maar ik ken de Jupiler League. Alles is mogelijk. Waar we aanvankelijk dachten dat teams tegen ons zouden inzakken, blijkt in de praktijk meestal het tegendeel. Tegenstanders zetten ons onder druk, ook in Tilburg. Wij hebben vervolgens moeite om ons onder die druk uit te voetballen. Dan kom je als ploeg veelvuldig in de duels terecht en die omschakeling in denken en handelen moeten we sneller maken. Anders kan het gaan zoals tegen Almere en in eerdere ontmoetingen.”

Op koers

Geloof houden in eigen kunnen en keihard blijven werken aan de tekortkomingen. Dat zijn volgens Haemhouts de kernwaarden waaraan Willem II moet blijven vasthouden. “Er wordt veel getraind op de manier waarop wij ons onder de druk van de tegenstander moeten uitvoetballen. Dat elke speler weet hoe die vanuit zijn eigen positie moet handelen. Op dat vlak boeken we zeker progressie, maar de vertaalslag naar de wedstrijden laat soms nog te wensen over. En die zijn toch het ijkpunt. We weten allemaal dat het beter kan en moet. Belangrijk is dat we in elkaar blijven geloven. Willem II ligt ondanks alles op koers voor de play-offs. En het is gezien de huidige ontwikkelingen misschien beter om die te bereiken met een ploeg die naar de vereiste vastigheden en vorm toegroeit dan het hele seizoen bij wijze van spreken tweede te staan en uiteindelijk overal naast te grijpen.”

Be Sociable, Share!