Vermakelijk

foto Geert van Erven

foto Geert van Erven

De laatste keer dat FC Den Bosch bij Willem II aantrad, was dik een jaar geleden. Toen werd in de finale van de play-offs met 2-1 verloren. Het spelniveau van mei 2012 tikten de Bosschenaren zondag bij de Juup-ouverture in Tilburg niet of nauwelijks aan, maar was het resultaat ditmaal  bevredigender. Hoewel Willem II zichzelf met de uiteindelijke 2-2 natuurlijk wel tekort deed.

‘Oh, dat wordt 6-0’, viel te horen op de tribune toen er amper een kwartier gespeeld was. Verklaarbaar, want Willem II overdonderde FC Den Bosch in die fase compleet en de 1-0 was op dat moment een magere afspiegeling van de kracht- en kansenverhouding. Langs alle kanten werden de Bosschenaren overlopen. “We hadden geen grip op Boymans en Messaoud en dan krijg je dat spelers uit hun posities gaan lopen. Bovendien was de kwaliteit van hun crosspasses fantastisch. Op de stropdas, keer op keer. Zoiets verwacht je niet op dit niveau”, bekende Ruud Kaiser, die naar eigen zeggen heel lang geleden zelf als speler van Ajax door Ruud Krol van achteruit op deze wijze bediend werd.

De Bossche coach greep de eerste drinkpauze aan om zijn spelers nader te instrueren en niet zonder effect. Zeker na rust verwerden de lange ballen van de thuisclub door een betere veldbezetting van Den Bosch van diagonaal tot centraal. “En die zijn natuurlijk een stuk makkelijker te verdedigen. In fases vond ik ons spel aan de bal na die beginperiode behoorlijk. Uiteraard zal dat generaal beter moeten, maar vergis je niet in de kwaliteit van Willem II, hè. Dat is met deze mogelijkheden gegarandeerd een titelkandidaat.”

foto Henk van Esch

foto Henk van Esch

Simon van Beers

Inderdaad. Willem II maakte een gedreven en frisse indruk en heeft een aantal spelers lopen met bovengemiddelde potentie. Zoals Jordens Peters, zoals Virgil Misidjan, zoals Ruud Boymans. De laatste dacht drie minuten voor tijd geheid dat hij met zijn – zij het gelukkige – tweede treffer de matchwinner zou zijn. Op basis van de hele wedstrijd zeker niet onverdiend. “Ja? Nou, de beste kansen waren in de tweede helft anders wel voor ons, hoor”, refereerde Kaiser aan het schot op de binnenkant van de paal van Bakx en de (door invaller Stijn de Looijer verkwanselde) één-op-één met doelman Meul. Het moet gezegd, grote kansen voetbalde Willem II na rust ondanks een veldoverwicht niet meer bij elkaar. Toch werd Simon van Beers de held aan Bossche kant, want de voor de geblesseerde Bruno Appels ingevallen doelman (19) uit Tilburg reageerde een paar maal uitstekend op venijnige afstandschoten van met name Misidjan. Per saldo natuurlijk met dank ook aan Furhgill Zeldenrust, die na halfslachtig ingrijpen van Meul de 2-2 binnenknikte toen minuut 90 bijna verstreken was.

foto Geert van Erven

foto Geert van Erven

“Een compliment voor de jongens dat ze er ondanks de zware omstandigheden vol voor bleven gaan. Met deze uitslag hier in Tilburg kun je thuiskomen”, vond Kaiser. Bij Willem II moeten vooral dualistische gevoelens geheerst hebben. Teleurstelling vanwege het toch nog weggeven van de driepunter, maar anderzijds ook tevredenheid over de spelopvatting en -uitvoering. Hoe dan ook smaakte de vermakelijke Brabantse derby absoluut naar meer.

Be Sociable, Share!