Verhollandiseerd

foto Geert van Erven

Buiten het veld is Robbie Haemhouts nog steeds die vriendelijke, innemende man. Maar die timide Belg binnen de lijnen van weleer is niet meer. “Daarin heb ik de laatste jaren echt stappen gemaakt. Met dank aan de mensen in mijn directe omgeving. Zeker in de voetballerij moet je van je afbijten en soms gewoonweg meer aan jezelf denken. Ik mag van mezelf zeggen dat ik een persoonlijkheid aan het worden ben.”

Eén en één is twee, dus het is zeker dat coach Jurgen Streppel een (adviserende) rol heeft gespeeld in het aantrekken van Haemhouts. “Hij kent mij uiteraard van Helmond Sport, ja. Toen Willem II zich meldde, vond ik dat meteen een zeer interessante optie. Niet alleen lekker dichtbij mijn woonplaats Hoogstraten, maar ook sportief aantrekkelijk. Willem II wil terug naar de eredivisie en ik ook. Dat doel had ik mezelf al eerder gesteld. Ik weet het, ik ben al 27 en speel dadelijk alweer voor het zevende achtereenvolgende seizoen in de eerste divisie. Maar ik heb bepaalde voetballende kwaliteiten die in de eredivisie niet misstaan en daarnaast ben ik als persoon gegroeid en geruime tijd hartstikke fit.”

Nadat Haemhouts – op de foto tussen twee andere nieuwkomers Donny de Groot (links) en Hans Mulder – als ventje door NAC bij Zwarte Leeuw werd opgevist, stoomde hij in de loop der jaren in één ruk door naar de eerste selectie. Verder dan een handvol duels op het hoogste niveau reikte hij echter niet. De meeste ervaring in dat opzicht pakte Haemhouts mee bij FC Den Bosch. “Ik weet inmiddels maar al te goed, hoe het werkt. Van een mooie assist geven, kan ik nog steeds genieten. Anderzijds weet ik dat zeker tegenwoordig met name de statistieken tellen. Als je naam op Teletekst bij de karakteristieken wordt vermeld als doelpuntenmaker, kijkt men toch anders tegen je aan. Terecht of niet.”

In Tilburg is Haemhouts van plan zich als een bepalende speler te manifesteren. “Het liefst speel ik op tien, dat is mijn beste positie. Ik ga er alles aan doen om de trainer ervan te overtuigen mij op die plek het vertrouwen te geven. Ons doel moet worden om simpelweg zoveel mogelijk wedstrijden te winnen. Op basis van verzorgd positiespel met voetbal van achteruit. Daarover heeft de trainer nog niet met ons gesproken, maar dat was bij Helmond Sport in ieder geval zijn uitgangspunt. En die wetmatigheid geldt echt: als je goed en doordacht voetbal speelt, komen de punten vanzelf.”

Be Sociable, Share!