‘Twente schrok van ons’

foto Henk van Esch

Sneller dan hij zelf verwachtte, heeft Moreno Rutten een basisplaats bij FC Den Bosch afgedwongen. De deze zomer van Feyenoord A1 overgekomen verdediger presteert dermate goed dat hij binnenkort een contractaanbieding tegemoet kan zien. “Mijn eerste doel zou daarmee bereikt zijn”, zegt Rutten, die donderdagavond met FC Den Bosch opzien baarde door FC Twente uit de beker te kegelen.

Nog geen etmaal na de stunt (1-2) regeert de orde van de dag alweer bij FC Den Bosch en Rutten. “Het genieten is  voorbij. De trainer heeft ons gecomplimenteerd met de winst, maar erop gewezen dat zondag Fortuna Sittard te wachten staat. Een wedstrijd die eigenlijk nog belangrijker is dan die bij Twente. Voor de tweede periode en voor de reguliere stand. Als ik begin deze week had mogen kiezen welke wedstrijd we het liefst wonnen, had ik voor Fortuna gekozen. Want wij willen de play-offs halen met Den Bosch”, weet Rutten. “Hoe geweldig  dat duel in Enschede ook was. Ook voor die 500 Bossche fans.”

In feite kreeg FC Den Bosch in de Grolsch Veste de bevestiging van wat het ondanks de povere start van het seizoen al wist. Dat het aardig kan voetballen, als het vertrouwen tenminste daar is. “Zij stonden natuurlijk niet met hun sterkste team, maar dan nog. Je proefde gewoon dat zij schrokken van ons niveau. En daarnaast hadden wij niks te verliezen, dat scheelde ook. Zo ben ik persoonlijk ook die wedstrijd ingegaan. Ik had mezelf ingesteld op een duel met Nacer Chadli.” Dankzij de overmoed van McClaren werd het echter Cabral en toen Boyata met rood moest inrukken, kreeg Rutten zelfs een poosje de vrijheid om in te schuiven.

Stam

“Toen Chadli er na een uur toch in kwam, dacht ik: ‘nou moet ik aan de bak’. Een goeie voetballer, je weet nooit welke kant hij uitgaat. Behalve bij dat ene moment, toen hij op de paal schoot, heb ik me denk ik redelijk staande gehouden.” En of! Het leek wel of Ronnie Stam terug was in Enschede. “Ha. Ik ga er altijd vol voor. En van daaruit probeer je wat toe te voegen voor het team. De duels schroom ik in ieder geval nooit. Juist dan loop je de minste kans op blessures”, refereert de 19-jarige Bosschenaar van geboorte onder meer aan die flying tackle, net na de eerste rode kaart. Als een scheermes zoefde Rutten het televisiebeeld in. “Achteraf gezien was het een risico, maar op zo’n moment wil je maar één ding en dat is die bal. En die had ik ook.”

Cambuur is nu de volgende bekeropponent voor Den Bosch. “Zelf hoopte ik weer op een topclub, maar sportief gezien is dit inderdaad geen verkeerde loting. Dan die topclub maar in de kwartfinale”, aldus Rutten, die na een minder laatste jaar bij Feyenoord de draad weer heeft opgepakt. “Ik heb door als amateur voor FC Den Bosch te kiezen vooral geïnvesteerd in mezelf. Om op termijn weer stappen vooruit te maken.” Fase 1 nadert naar het zich laat aanzien alvast de voltooiing.

Be Sociable, Share!