Twee punten verloren?

foto Geert van Erven

Willem II tegen FC Eindhoven eindigde in 1-1. Een mooi resultaat voor de nummer zeven (Willem II) tegen de eerste achtervolger van FC Zwolle? Een mooi resultaat van de ‘kleine ploeg’ tegen de eredivisiedegradant met een veel groter budget? “Wij hebben twee punten verloren”, vond thuisdebutant Marc Höcher. “Ik ben niet tevreden met een punt”, zei de Eindhovense coach Ernest Faber.

“Maar met die constatering zal mijn collega het waarschijnlijk niet eens zijn”, voegde de assistent-bondscoach eraan toe. En inderdaad, Jurgen Streppel had een andere mening. Die sprak van dominantie in met name de tweede helft. Wat niet bezijden de waarheid was. Diep van binnen kon Faber waarschijnlijk wel leven met de remise, maar met zijn uitspraken wilde hij vooral ook een statement maken. Eindhoven moet in zijn ogen doorpakken in de mate van ontwikkeling. Dat betekende in dit geval die strafschop binnen schieten en/of nadien niet staan te slapen bij de situatie rond de Tilburgse gelijkmaker. Niet goed spelen, maar wel zakelijk de winst in de knip steken. Ook al heette Willem II de tegenstander. Daar wil Faber naar toe.

Lucius

Zover is Eindhoven nog niet. “We hebben nu twee keer achter elkaar gelijkgespeeld. Da’s te weinig”, stelde Theo Lucius. “Dat verwacht werd dat Eindhoven hier moest winnen, zegt iets over onze status. Totdat die 1-1 viel, zag het er ook naar uit dat wij zouden winnen. Volgens mij hadden zij tot dan toe nauwelijks een serieuze kans gecreëerd. Ja, natuurlijk neem ik het mezelf kwalijk dat ik die penalty niet binnen schiet. Die keeper deed het goed, die wachtte nog langer dan ik”, refereerde Lucius aan het moment na een kwartier wedstrijd.

Vanuit de controle, met de solide doelman Ruud Swinkels als elfde veldspeler, gokte Eindhoven – ook na die misser – op de kansjes die altijd wel komen. Al waren die minder in aantal dan gebruikelijk, wat ook te maken had met Willem II. Waar mogelijk zetten de Tilburgers hoog druk en vooral na rust betaalde zich dat uit in een overwicht. De offensieve wissels van Streppel waren daar debet aan. De positiewisseling van Höcher ook. “Ik speel daar waar ik nodig ben. Dat is meestal op de linkervleugel, maar op tien kan ook. Of het beter ging met ons toen ik daar ging spelen, is aan anderen om over te oordelen”, stelde de nieuwkomer zich bescheiden op. “Wat ik wel weet is dat die schoten van mij op zijn minst tussen paal en lat hadden gemoeten. Alleen bij rugby hadden ze geteld.”

‘Fantastisch talent’

Slechts de pegel van invaller Jeroen Lumu met zijn eerste balcontact was Ruud Swinkels te machtig. Daarmee poetste de 16-jarige Bredanaar de op dat ogenblik sneaky 0-1 van Mokhtar weg. De kans op 2-1 liet Lumu echter liggen. “Een fantastisch talent. Maar laat hem alsjeblieft met beide benen op de grond blijven”, aldus Streppel, die een Willem II had gezien dat de komende tijd absoluut wedstrijden gaat winnen. Wat volgens de coach tegen Eindhoven al had gekund. “Gemoeten. Ons werd een zuivere strafschop onthouden (duwen in de rug van Donny de Groot) en in de tweede helft heb ik zeker vier serieuze kansen gezien”, rekende Höcher voor. Beide kampen hadden enig recht van spreken. Misschien dat die 1-1 daarom wel okay was.

foto Geert van Erven

Be Sociable, Share!