Talentvolle RKC-spits Janssen op terugweg

foto Gele Leger

foto Gele Leger

Dat Mark Janssen gedurende zijn revalidatieperiode een contractverlenging kreeg aangeboden, komt natuurlijk niet omdat de 20-jarige spits uit Eindhoven zulke mooie ogen heeft. Of omdat zijn werkgever RKC Waalwijk een filantropische instelling is. Nee, de talentenopspoorfabriek uit Waalwijk beseft dondersgoed dat Janssen ‘iets’ heeft. “Ik waardeer nu nog meer wat ik dagelijks mag doen.”

En daarmee doelt Janssen niet direct op de innige band die hij deze dagen met de fysio onderhoudt. Maar op bijvoorbeeld het feit dat hij woensdag op een grasveld in Gemert zijn eerste stappen weer mocht maken. Het vervulde hem met warme gevoelens. Om over het aanraken van de bal maar te zwijgen. “Ik was voorheen nooit geblesseerd. Dacht ook dat mij nooit iets ernstigs zou overkomen, want ik was immers altijd goed bezig met mijn lichaam. Dat zijn de belangrijkste lessen die ik geleerd heb. Dat ‘het’ op enig moment zomaar kan toeslaan en dat je in eerste instantie gewoon blij moet zijn dat je fit bent. Mentaal ben ik enorm gegroeid na deze vervelende periode.” Die overigens nog niet ten einde is. Pas ergens rond maart hoopt Janssen daadwerkelijk aan te sluiten bij de selectie van RKC. Tot die tijd revalideert hij verder bij de hersteldeskundige in Gemert. Opdat knie en body weer top aanvoelen. “Dat is nu al het geval, maar ik kom na acht maanden inactiviteit natuurlijk vanaf nul. Moet alles weer opbouwen.”

Littekenweefsel

Het gebeurde eind april 2012 in een wedstrijdje tegen de amateurs van Hoek. Plots bleef zijn voet in het gras haken, terwijl zijn lichaam doorbewoog: voorste kruisband gescheurd. “Na de eerste operatie heb ik vervolgens ook een tweede ingreep gehad, nu circa drie maanden geleden. Het littekenweefsel bezorgde me teveel hinder en diende verwijderd te worden. Was even een tegenvaller. Wat heet, ik dacht soms werkelijk dat ik gek werd. De steun van RKC, ook in de vorm van die verlenging, en mijn diepgewortelde drang om mezelf te bewijzen als profvoetballer gaven me kracht. Die fases zijn voorbij, nu is het toewerken naar mijn rentree. Op het trainingsveld. Als ik dit seizoen eventueel nog een wedstrijd zou kunnen meepikken, is dat fantastisch. Maar eigenlijk focus ik me volledig op de voorbereidingsperiode in juni/juli. Dan wil ik er volle bak tegenaan kunnen.”

De autoritjes van en naar Eindhoven met Jeroen Zoet zijn dan vermoedelijk verleden tijd, omdat de doelman door PSV zal zijn teruggehaald. Dat gegeven zal geen afbreuk doen aan zijn verlangen om meer speelminuten in de hoofdmacht van RKC te maken dan tot nu toe het geval was. “Trainer Ruud Brood wilde niet teveel wisselen en dat was ook niet onbegrijpelijk. De keren dat ik mocht meedoen, staan echter nog steeds op mijn netvlies gebrand.”

Logisch, want dat waren niet de minste potjes. Invalbeurten tegen PSV en Ajax thuis plus een basisplaats in De Arena. “Stond ik daar tegenover Alderweireld en Vertonghen! Ging niet eens verkeerd”, vindt Janssen, op wie zijn optreden in Eindhoven tegen PSV echter een nog grotere indruk achterliet. “Als ventje ging ik aan de hand van mijn vader naar PSV kijken. En nu stond ik daar zelf op het veld! Te gaaf.” De meeste indruk overall maakte Janssen evenwel bijna twee jaar geleden in dat bekerduel bij Achilles’29. Als invaller maakte hij de 1-1 en in de verlenging ook de winnende 1-2. Om vervolgens met rood weggestuurd te worden. “Ik ben altijd een felle binnen de lijnen, maar die kaart was gewoon het gevolg van een overdosis adrenaline. Ik wilde te graag. Maar dat was eenmalig kan ik je verzekeren.”

Echie

Die bovenmatige bewijsdrang kwam ook voort uit het feit dat Janssen toen nauwelijks ‘echte’ wedstrijden speelde. RKC had toen immers geen beloftenteam. “De voorbije jaren heb ik behalve wat oefenduels inderdaad maar weinig wedstrijden gevoetbald om het echie. Daar gaat straks verandering in komen. Een heerlijke gedachte om weer op dat veld te staan. Toen ze mij vroeger vroegen wat ik wilde worden, noemde ik telkens dat ene woord: profvoetballer. Vanaf het moment dat ik vanuit Brabantia als 12-jarige bij Willem II mocht voetballen, ben ik daar nog nadrukkelijker mee bezig geweest. Intussen ben ik wel opleidingen in marketing en bedrijfseconomie gaan volgen, ik ben gaan inzien dat het toch handig kan zijn als je tenminste een papiertje achter de hand hebt. En niet alleen maar aan voetbal denken, werkt ook best verfrissend.” Heeft die goalgetter met voetballende kwaliteiten inclusief dadendrang moeten toegeven. Ja, ja……

Be Sociable, Share!