‘Succes kerel! Maar niet tè veel, hè…’

foto Geert van Erven

foto Geert van Erven

Vanaf 1998 – waarvan vier jaar als speler – tot medio 2012 was Dirk Heesen werkzaam bij TOP (FC) Oss. “Dan praat je dus over het grootste deel van mijn voetballeven”, geeft de nu 44-jarige assistent coach van Willem II in de aanloop naar het duel tussen zijn voormalige en huidige club aan dat de tijdelijke terugkeer in Oss meer is dan alleen maar ’n wedstrijd. “Zo zal het mooi zijn weer wat oude bekenden te zien. Maar uiteindelijk draait het wel om de punten, hè.”

In dat kader was de afsluiting van het telefoongesprek dat Heesen woensdag had met Marcel van der Sloot illustratief. De coach en de aanvoerder van FC – beide iconen in het Osse – hebben een speciale band met elkaar, maar vrijdagavond gelden voor even andere belangen. “Nou, succes kerel! Ja, jij ook train. Maar niet tè veel,hè…” Dat dan weer wel. “Zo werkt dat toch”, gniffelt de man onder wiens leiding Oss kampioen werd in de Topklasse en in Oss door de jaren heen een soort van cultfiguur werd. Nog steeds wordt bij gelegenheid  – ook nu hij al weg is – de yell ‘Heesen, Heesen. Heesen,  Heesen. We worden kampioen’ gezongen door het groepje diehards achter het doel.

Sentimenten die vrijdag dus niet tellen. Oss tegen Willem II lijkt op papier zoiets als de muis tegen de kat, maar Heesen weet wel beter. “Tegenwoordig blijkbaar ook in de eredivisie,maar in de Jupiler League is het al jaren zo dat iedereen van iedereen kan winnen. En daarnaast weet ik uit eigen ondervinding dat Oss het met name op eigen veld elke tegenstander sowieso lastig kan maken.” Standaardzinnen, maar wel waar. Daarnaast, Willem II thuis of uit, dat scheelt nogal wat. Al jaren. “Och, die statistieken. Volgens mij hebben wij dit seizoen gewonnen bij de koploper, bij Excelsior, onlangs bij Helmond Sport. En bij Fortuna winnen we op zeker als Boymans die penalty binnen schiet en …. Het is wel een gegeven dat vele clubs thuis net even wat meer kunnen dan buitenshuis. Maar weet je, het belangrijkst is dat Willem II overal zijn eigen spel speelt. Daar werken we heelgericht aan. Dag in, dag uit.”

foto Geert van Erven

foto Geert van Erven

Gelijkheid

Met Heesen in een rol die hem naar eigen zeggen super bevalt. “Natuurlijk is Jurgen Streppel de eindverantwoordelijke, maar als staf werken we op basis van gelijkheid. Zo ervaar ik dat althans. Ik mag zeggen wat ik denk, ik mag trainingen leiden, zit met spelers samen in de nabespreking naar aanleiding van de beelden die ik geknipt heb, enzovoorts. En dat allemaal met het gemak van uitstekende faciliteiten. Op eredivisieniveau, ja. Daar waar we naar toe willen. Waar deze club met die achterban eigenlijk ook thuis hoort.”

Da’s altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Kijk naar Sparta, kijk naar De Graafschap. De kloof met de huidige nummer één Dordrecht bedraagt intussen al tien punten. “Klopt, maar het duurt nog lang, hoor. Ik verwacht dat het groepje dat nu bovenin staat, het straks onderling gaat uitvechten. Zoals ik al zei: met Willem II moeten wij vooral doorgaan met het perfectioneren van onze spelstijl. Aanvallend voetballen met veel druk naar voren en die pressing vervolgens steeds langer zien vast te houden. Op de lange termijn gaat zich dat uitbetalen”, weet Heesen, die in januari met de clubleiding om tafel gaat voor een verlengd verblijf in Tilburg. “Deze club past bij mij en ik heb de indruk dat dit andersom ook het geval is. Dus…”

Be Sociable, Share!