Stroperig

foto Michel Bodar

Vraag het maar aan PSV en Dick Advocaat. Hoe moeilijk het is om het spel te moeten maken tegen een opponent die onophoudelijk vecht voor elke meter en snel diepte zoekt. Het favoriete FC Den Bosch moest het zondag doen bij FC Oss, maar bleef in gebreke. Moraal van RKC-PSV (3-2) en Oss-Den Bosch (2-1)? Op papier beter zijn is geen garantie voor succes.

Alles in verhouding uiteraard, maar Jan Poortvliet moet zich een beetje gevoeld hebben als Advocaat. Die stipte in Waalwijk de instelling aan. De bereidheid om net zoveel energie in de wedstrijd te stoppen als de tegenstander. Eerst dan geven de individuele kwaliteiten de doorslag, als je tenminste geen Barcelona bent. De coach van FC Den Bosch kwalificeerde het spel van zijn ploeg voor rust als inspiratie- en tempoloos. Nadien constateerde hij verbetering, maar zie dan maar eens voor een kanteling te zorgen tegen een team dat stug en gedecideerd in de weg blijft lopen op een veld dat zo stroperig is als de pest.

Amateurs

Terecht waren ze bij FC Oss dolgelukkig na de toch onverwachte driepunter. Het gelukje bij de winnende van Marcel van der Sloot, waarbij doelman Bruno Appels zich liet misleiden (Poortvliet: ‘schandalig’) door Anders Nielsen, dwong de thuisclub als het ware af door het heilige geloof in een resultaat. Bereikt met een basis die op zes plaatsen afweek ten aanzien van afgelopen seizoen, met een keeper (Luuk Koopmans) en een speler (Ruud van den Dungen) die een paar maanden geleden nog bij de amateurs voetbalden, met reservespelers van Twente en NEC en een selectie die in zijn totaliteit nog verre van compleet is, presteerde Oss het maximale.

Al zal coach Anton Janssen daar in zijn hart anders over denken. Want de tegenstander van zondag speelde het voetbal zoals de aanhanger van verzorgd voetbal dat eigenlijk voor ogen heeft met zijn eigen team. Zover is FC Oss (nog?) niet. De doorsnee supporter van de thuisclub zal het worst zijn. Veel mooier dan zo kon het seizoen niet beginnen.

foto Marcel Bonte ImageXL

foto Marcel Bonte ImageXL

foto Michel Bodar

Be Sociable, Share!