Sjapoo

foto Geert van Erven

De kans dat RKC Waalwijk volgend seizoen Europees voetbal speelt lijkt groter dan de kans dat De Graafschap na de zomer niet een etage lager voetbalt. “Play-offs Europees voetbal? Zijn we helemaal niet mee bezig”, verzekerde Robert Braber na de 1-0 winst op de betonvlechters uit Doetinchem. “Nog twee keer winnen en dan zijn we veilig. Denk ik.” Waarmee RKC sowieso een denkbeeldige prijs te pakken zou hebben. Die van voorbeeldfunctie.

Grappig, schrijnend, bizar, fnuikend, veelzeggend. Hoe kan het verschil tussen twee min of meer vergelijkbare ploegen wat betreft (on)mogelijkheden het best getypeerd worden? Om te huilen, zo armetierig voetbalde De Graafschap in Waalwijk. Elk punt is er één, klopt. En die gedachtegang werd zowaar nog bijna beloond ook. Aan de bal brachten we niks, zeiden ze naderhand bij De Graafschap. Tja, logisch als op elk risico in voorwaartse richting een straf lijkt te staan.

Nee, dan RKC. In balbezit en met name voortzetting deze keer niet echt in goeden doen. Maar wel voetballend vanuit een positieve spelopvatting. Positiespel, overlappingen, de hele mikmak. Voetbal met een visie en daaraan consequent vasthouden. “Als we nu ook al de mindere wedstrijden gaan winnen”, zei Braber na de derde kleinst mogelijke thuisoverwinning op rij. “Wij proberen altijd uit te gaan van het voetbal. Soms lukt dat niet, je hebt bijvoorbeeld ook met een tegenstander te maken. Het gaat om de intenties. En de drive. Furkan Alakmak viel vandaag in en deed heus niet alles goed. Maar hij wil wel ontzettend graag. Drive, heel belangrijk. Uiteindelijk gaf hij dat passje op mij waaruit in de slotfase de goal ontstond.”

Deukje

De teller van RKC Waalwijk staat intussen op vierendertig punten, 34! Ongekend voor een ploeg die vooraf werd ingeschaald als regelrechte degradatiekandidaat. Ongekend ook dat dit aantal (nog) geen garantie biedt voor klassenbehoud. Maar dat dit uiteindelijk gerealiseerd gaat worden zonder extra wedstrijden, daarover bestaat geen misverstand. En dan? Succes heeft ook keerzijdes. “Volgend seizoen staat hier hoe dan ook weer een groep met kwaliteit. Dat hebben ze bij RKC goed voor elkaar. Spelers met een deukje fleuren hier op. Als je het zo links en rechts beluistert, merk je dat best veel voetballers bij deze club willen spelen. Dit is een perfecte club om jezelf in de kijker te voetballen.”

Be Sociable, Share!