Roes

foto Marcel Bonte ImageXL

Thuis, in de door tegenstanders verfoeide omstandigheden, is FC Oss op zijn sterkst. “Dan blijken we in staat om wat extra te brengen”, weet Tim Nelemans, die dat gevoel als (basis)speler eigenlijk pas sinds kort ondervindt. Buiten de stadsgrenzen is de daadkracht van de Ossenaren niet overeenkomstig. En juist daar vallen de komende twee weken de beslissingen in de strijd om de derde periodetitel.

Go Ahead Eagles, AGOVV en FC Den Bosch. Dat zijn de hindernissen die FC Oss nog te wachten staan. Met tussendoor de confrontatie (wedstrijd 1 uit periode 4) met Sparta, de ploeg die net als Oss in een flow zit en tevens de grootste concurrent in de huidige reeks om een plaatsje in de play-offs. Da’s pittig. “Ja, maar hier begint iets te leven. Ik ken dat fenomeen toen ik nog voor Eindhoven speelde. Toen pakten we ook als volslagen outsider die periode. Als je samen ergens echt in gelooft ben je tot veel in staat, hoor.”

Faber

Overigens heeft Oss zich ook via de reguliere stand gemengd in de stoelendans die de subtop van de Jupiler League heet. “Deze spelers gaan voor elkaar door het vuur. Zag je hoe een aantal jongens zich op het laatst voor de bal gooiden”, refereerde Nelemans aan de situatie waarin Eindhoven toch nog langszij had kunnen komen. Hoe onterecht dat ook zou zijn geweest. “We zijn hardhandig met beide beentjes op aarde gezet. Niet scherp genoeg, niet gretig genoeg. Terecht verloren van een tegenstander die wel bereid was tot het uiterste te gaan”, vond Ernest Faber.

En soms ook over het randje. Zoals Bart van Muijen. Op zijn zachtst gezegd niet handig zoals de verdediger eerst een strafschop veroorzaakte, terwijl het moment eigenlijk al voorbij was en vervolgens ook nog eens verhaal ging halen bij de Belgische assistent en daarvoor binnen één minuut zijn tweede geel ontving. Resultaatschade – als kenmerk van de roes – bleef uit voor Oss. Sjors Pardiaans zag zijn pingel gekeerd door Vincent van Trier. Uit dezelfde hoek waarin Marcel van der Sloot voor rust zijn elfmetertrap gepland had, maar dat verre van zuiver uitvoerde.

Eindhovenaar Nelemans

Zonder afbreuk te doen aan het bij vlagen heel behoorlijke veldspel van Oss; de roes deed de rest. Jens van Son maakte de overtalsituatie ongedaan met een oliedomme tweede gele prent en invaller Sumelka was het die uiteindelijk de blokkade voor de doellijn realiseerde. Maar dè man was Nelemans. Oersterk aan de bal en maker van de enige treffer. “Ik ken Ruud. Hij verwachtte een schot in de verre hoek.” Eindhovenaar Nelemans koos de korte. De grijns waarmee hij het vertelde, was veelzeggend. Die van een speler met vertrouwen. “Zo snel kan het veranderen, ja. Eerst redelijk uitzichtloos op de bank en nu actief op jacht naar een prijs. Carnaval blijft dit jaar beperkt tot zaterdag en misschien zondagmiddag even. Want er komen belangrijke weken aan…

foto Marcel Bonte ImageXL

Be Sociable, Share!