RKC en de week van de concurrentie

foto Geert van Erven

Twee keer achter elkaar verloren. Is het nieuwe, het verfrissende er een beetje vanaf bij RKC Waalwijk? “Zoals wij onze tegenstanders analyseren, wordt dat andersom natuurlijk ook gedaan. Maar Utrecht uit en Twente kun je verliezen. Het is wel tekenend dat wij als staf vrij kritisch waren na Utrecht, waar RKC historisch zelden succesvol was. Die nederlaag had niet gehoeven en dat zegt iets over de manier waarop dit RKC zich manifesteert.”

Maar nee, van een dipje is volgens Ruud Brood niet echt sprake. “Tegen Twente misten we met Ramos, Auassar en Castillion drie basisspelers. Haal bij de topclubs drie spelers uit de as weg en zij krijgen het hoogstwaarschijnlijk ook lastiger. Verklaarbaar dat wij met RKC dan kwetsbaar worden. Zeker tegen een ploeg als Twente. Vergeet ook niet dat een aantal jongens voor het eerst op dit niveau speelt. Er komt heel wat op ze af. Maar de afgelopen dagen heb ik tijdens de trainingen weer goede dingen gezien. Iedereen is ook weer fit en beschikbaar.”

Druk

Lekker voor Brood, die zegt met zijn ploeg in één week tijd twee concurrenten te ontmoeten. Zaterdag in Venlo tegen VVV en daarna in Rotterdam tegen Excelsior. “Want onze doelstelling is ongewijzigd: wegblijven van die onderste plaatsen. Wij hebben door onze prima start als voordeel dat de druk bij hen ligt. Ons uitgangspunt blijft hetzelfde. Teams onder mijn leiding spelen om te winnen. Niet om niet te verliezen. Onze kracht ligt in het voetbal. Als zo vele clubs zijn ook wij gevaarlijk vanuit de omschakeling, maar de grootste winst valt te halen als je erin slaagt jezelf onder de druk van een tegenstander uit te kunnen voetballen. Daar schenken wij tijdens de trainingen veel aandacht aan.”

Handigheidjes

Na het bestuderen van de videoanalyse vond Brood overigens niet dat Twente zoveel druk op de RKC-spelers in balbezit had uitgeoefend, zoals Co Adriaanse beweerde. “Er waren wel degelijk momenten dat we konden inspelen en bouwen. Dat deden we niet goed en zo zie je maar, er valt nog genoeg te verbeteren. Daar gaan we heel doelgericht mee aan de slag. Gertjan Verbeek kwalificeerde RKC als lastig te bespelen, dat moeten we zo zien te houden. Tactische handigheidjes zijn altijd wel te verzinnen”, verzekert Brood, die met zijn ploeg dinsdag bij FC Zwolle een extra krachtmeting wacht. Dat de Waalwijkers het bekerduel tegen de koploper van de Jupiler League serieus nemen, bleek uit het feit dat de technische staf bij Almere-Zwolle aanwezig was met een spiedend oog. “Zwolle heeft een sterker middenveld dan vorig jaar, vind ik. En zij zijn gewend aan dat kunstgras.” Maar dat waren ze in april ook en hoe het toen afliep, is bekend.

Be Sociable, Share!