‘Realiteitszin’

Fons Groenendijk en FC Den Bosch gaan na dit seizoen uit elkaar. De club wilde zijn aflopende contract graag verlengen, maar de trainer heeft daarvan afgezien. Zaterdagmorgen bracht hij de spelersgroep op de hoogte van zijn beslissing. “Ik volg mijn gevoel. Het is tijd voor een nieuwe uitdaging. Het is ook geen onvrede van mijn kant, ik kan hier prima werken. Het is eerder realiteitszin.”

“Als je trainer wordt van FC Den Bosch, weet je dat de financiële middelen beperkt zijn. Sterker nog, de club heeft vorig jaar op het randje van haar voortbestaan gebalanceerd. In die situatie is het logisch dat er spelers verkocht moeten worden. Het houdt automatisch in dat je elk seizoen opnieuw moet beginnen met het opbouwen van je selectie en daarbij inventief moet denken en handelen om de juiste spelers binnen te halen. Dat is in mijn periode in samenwerking met Fred van der Hoorn heel aardig gelukt. Maar het lijkt mij aan de andere kant ook wel eens prettig om met een selectie te werken die je over een langere periode kunt kneden.”

Met het winnen van de tweede periodetitel bewees Groenendijk in dat opzicht toch al aardig op schema te zitten. “We hebben een geweldig feest gehad na de wedstrijd tegen Eindhoven. Dit was het succes van de gehele club, zo zag ik het echt. Voor de spelers, voor de technische en medische staf, maar vooral voor de mensen die achter de schermen hebben geknokt voor het voortbestaan van Den Bosch. Zij verdienen de credits, omdat er anders nooit meer gevoetbald zou zijn. En we wonnen die periodetitel met een erg jonge ploeg, met veel talent. Dat was precies de opkikker die hier nodig was. Zeker voor de toekomst.”

Kunstgras

Het succes heeft ook een keerzijde. De voormalige coach van Jong Ajax en Willem II weet inmiddels hoe het marktmechanisme werkt in de voetballerij. “Ik zie de laatste maanden steeds meer scouts bij ons op de tribune zitten. Goed voor Den Bosch. Maar je weet nu al dat de selectie voor komend seizoen weer op orde gebracht zal moeten worden. Dat is nu eenmaal de realiteit van deze club.” Een andere reden voor zijn vertrek is het kunstgras waarop Den Bosch wil gaan spelen. “Daar zal ik dan misschien ouderwets in zijn, maar ik heb echt niets met kunstgras”, zegt Groenendijk. “Ik vind het niet ogen en niet lekker spelen. Het vereist aanpassing en dat mag niet de bedoeling zijn tijdens een seizoen. Alsof je bij tennis de ene week op gravel en de andere week op gras speelt. Gevoelsmatig vind ik dat clubs als Feyenoord, FC Utrecht en ook FC Den Bosch nooit op kunstgras zouden moeten willen spelen. Maar nogmaals, voor Den Bosch levert het geld op. Het scheelt enorm veel onderhoudskosten, dus kan ik me er alles bij voorstellen dat er om die reden toch voor wordt gekozen.”

Het lopende seizoen zal hij‘vol overgave afmaken. “Ik werk altijd met passie en dat zal nu niet veranderen. Ik kijk wat dat betreft erg uit naar de tweede helft van het seizoen en uiteraard naar de play-offs. We zullen er voor het tweede achtereenvolgende jaar aan deelnemen. Vorig seizoen scheelde het een haar of we hadden Excelsior uitgeschakeld. Met de ploeg die we nu hebben kunnen we ook ver komen, daar ben ik van overtuigd. Het zou een prachtig afscheid zijn…”

Bron Sport-Promotion

Be Sociable, Share!