Punt had gekund

De passerende Ruud Brood gaf hem even een sneer. ‘Hé, wat sta je nou te lachen, joh!’ Verdediger Henrico Drost stond net uit te leggen dat het geen schande was om met RKC van ‘de best voetballende ploeg van Nederland’ te verliezen. “Jammer dat we nu de aansluiting verliezen in de race om de titel.” Grapje natuurlijk, maar waar Drost snel de nuance en spot zocht, baalde de coach wat langer na van de nederlaag tegen AZ. Omdat die namelijk niet nodig was.

Vooral de tweede en naar later bleek beslissende treffer ontstond uit een afgrijselijke fout. “Daar hoef je verder weinig over te zeggen. Dat weet Guy zelf ook wel”, zei zijn collega in het centrum. Die in de eerste helft niet bestraft werd met een strafschop toen hij in een hang- en trekwerkgevecht verwikkeld was met Altidore, terwijl hetgeen Ramos een meter verderop flikte met Wernbloom (en andersom) wel gesignaleerd en gesanctioneerd werd. “Voor het seizoen heeft de KNVB aangegeven dat scheidsrechters strenger optreden tegen dit soort duels. Maar het gebeurt toch in de vuur van het spel. En de aanvallers laten zich ook niet onbetuigd, hoor. Wij hadden nu pech wat dat betreft. Sec beschouwd kunnen er zo elke wedstrijd tig penalty’s gegeven worden.”

Had AZ een mindere dag of kwam dat door het weerwerk van RKC? “Volgens mij sloeg bij hen in het laatste gedeelte de vermoeidheid een beetje toe, maar aan de andere kant ben ik nu zelf ook gebroken”, zei Drost met een rood aangelopen hoofd. “Man-tegen-man op het laatst, dat hakt erin. Een slimme ploeg, dat AZ. Ondanks alles inderdaad de beste die we tot nu toe zijn tegen gekomen. Ze sluiten de ruimtes goed af en dwingen je tot veel loopwerk. Na rust had RKC  meer balbezit, maar gevaarlijk konden wij toen niet meer worden. Toch jammer van die goal, anders had een punt gekund. En dat zou op basis van de hele wedstrijd niet  onterecht zijn geweest.”

Boem

Geoffrey Castillion mocht terugkijken op een meer dan behoorlijke wedstrijd. De van Ajax gehuurde spits heeft zich in een dikke maand met rassé schreden doorontwikkeld. “Ik kom uit een omgeving waar met drie spitsen wordt gespeeld. Dus hier was het even omschakelen. Nu kom je als aanvaller veel meer aan de zijkanten, moet veel meer meters maken. Ook defensieve. Per saldo word ik bij RKC echter een completere speler. Ik oog met mijn postuur misschien niet sterk, maar ik ben het wel. En dat moet ook als je die ballen voorin wil vasthouden. Dit was mijn tweede doelpunt, ik schoot die bal met overtuiging in: boem. Ik ga dit seizoen voor minimaal tien goals. Een terugkeer naar Ajax? Dat bekijken we later wel. Ik wil nu met RKC een goed seizoen draaien.”

Be Sociable, Share!