Omgekeerd evenredig

foto Marcel Bonte ImageXL

Met een blik op het scorebord leek het er bij FC Oss tegen FC Den Bosch lange tijd op dat het een wedstrijd was. Maar dat was het vanaf minuut één eigenlijk nooit. “Zij waren een maatje te groot voor ons, zij zitten momenteel beter in hun vel”, stelde Roel van de Sande na de kansloze 0-2. Vooral die laatste zin is zorgelijk voor Oss, dat de prima seizoensstart inclusief credits daarvoor met de week verder ziet afbrokkelen.

Omgekeerd evenredig verloopt de competitie voor FC Den Bosch. De winst bij de rivaal was alweer de vijfde op rij. Het vertrouwen dat de technische leiding in de eerste maanden met vooral veel gelijke spelen bleef uitspreken in de spelersgroep, betaalt zich momenteel dubbel en dwars uit. “Met ons veldspel zat het in die fase ook al goed, maar het rendement was te laag. Dat is inmiddels een stuk verbeterd en je ziet waartoe we dan in staat zijn”, stelde Danny Verbeek in de wij-vorm, waar de linkspoot dat verhaal ook over zichzelf had kunnen afsteken.

Rendement

Met vijf goals in de laatste vier duels en een paar assists heeft Verbeek de balans gevonden tussen schoonheid en efficiency. “Rendement, hè”, gniffelde de technicus. Een woord dat hij heel vaak voorbij hoort komen. “Niet onterecht. Maar het gaat goed en dat is altijd lekker. Belangrijker nog is dat we als team aan het doorgroeien zijn. Ook omdat we vrijwel continue in een min of meer vaste formatie spelen. En nu? Simpel, gewoon doorgaan met wedstrijden winnen. Niet te ver vooruitkijken, de eerstvolgende wedstrijd is de belangrijkste.”

Ander plannetje

Dat coach Dirk Heesen achteraf repte over ‘ergens een gelukje zoeken’ was illustratief voor het FC Oss van de laatste weken. Het frisse, het onbevangene is langzaamaan weggeëbd. Waar de thuisclub tot voor een maand bij een 0-1 achterstand tot aan de laatste seconde zou hebben doorgebeukt, ontbreekt momenteel elke vorm van stootkracht. “Belangrijk is nu dat we de rijen gesloten houden en tot aan de winterstop nog een paar puntjes pakken”, zei Van de Sande, die niet anders dan kon beamen dat een Oss met of zonder Marcel van der Sloot een verschil is als eentje tussen dag en nacht. Ongeacht zijn vorm. “Ik hoef je niet te vertellen wat wij missen als hij niet mee doet. Helaas is het nu even niet anders. We zullen een ander plannetje moeten verzinnen.”

foto Marcel Bonte ImageXL

Be Sociable, Share!