‘Norse voetballer’

Eindhoven  25-07-2013 Team Fc Eindhoven Foto: John ClaessensMet tot nu toe slechts één nederlaag, een tweede plaats op de ranglijst én hartstikke leuk spel verbaast FC Eindhoven voetballend Nederland. En ook zichzelf. “Waar we nu staan is eigenhandig afgedwongen en dus volledig terecht, maar vooraf had niemand dit durven dromen. Zaak is nu te genieten van deze momenten, maar indien nodig ook kritisch naar elkaar toe te blijven”, weet Paul Beekmans, de nestor van het stel.

Met zijn 31 jaar (her)kent de middenvelder uit Vught de eventuele valkuilen die op de loer liggen. “Wat dat aangaat krijgen we vrijdag bij Sparta een mooi meetmoment. Zij moeten en zullen zodoende alle trucs uit kast halen. Beetje zuigen, intimideren, je kent dat wel. Vooral als het voetballend niet zou lopen bij hen. Niet ondenkbeeldig, want FC Eindhoven is de ploeg in vorm. Ik zie het als mijn taak om onze over het algemeen jongere spelers daarop voor te bereiden. Hoewel je eigenlijk al wel weet dat woorden waarschijnlijk niet zoveel impact hebben. Het zijn bij uitstek praktijken die je moet ervaren op het veld.”

Zoals Paultje die onderging bij de club waar hij tot wasdom kwam plus een man werd – FC Den Bosch (foto onder) – en nadien zijn rugzak met voetbalwijsheid navulde bij Cambuur en Almere City. Tussendoor onderbroken door een avontuurtje in Australië. “Met welke verwachtingen ik naar Eindhoven trok? Geen vastomlijnde. De gesprekken met de leiding en de trainer waren positief, maar de waarheid ligt over het algemeen toch op het veld. Wat me toen ik na twee weken voorbereiding instroomde vooral opviel, waren de voetbaltechnische accenten. Jean-Paul de Jong en zijn staf werken ontzettend gericht aan de opbouw van achteruit en alles wat daarbij komt kijken. En niet te vergeten is het publiek proberen te vermaken een belangrijke pijler in het verhaal. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk winnen. Winnen voelt lekker. Altijd en overal. Dat lukt uiteraard niet continu, maar onze insteek is en blijft prestaties met mooi voetbal gepaard te laten gaan. Daar slagen we tot op heden heel behoorlijk in.”

Genieten

Nou en of! De punten stromen binnen en het spelplezier spat ervan af. “Dat laatste is sowieso de basis. Net als de teamdiscipline. Het is genieten momenteel. Vaak zit het ook net even mee. Maandag tegen Jong Twente krijgen zij de eerste kans maar scoren niet. Vervolgens doen wij dat wel, domineren en winnen wederom. Ik vond het goed om te constateren dat we ondanks de euforie na afloop toch snel in staat bleken om kritisch naar elkaar te kijken. Want natuurlijk gaat niet alles goed, er zijn nog voldoende verbeterpunten. Zolang we die vorm van nuchterheid kunnen opbrengen, zijn we mijns inziens prima bezig. Je weet immers haast wel zeker dat er ook een mindere periode kan aankomen. Met tegenslag, blessures, noem maar op. Genieten van het succes, maar dus wel met beide beentjes op de grond blijven.”

foto Geert van Erven

foto Geert van Erven

En door blijven ontwikkelen. “Precies. We hebben er beslist spelers bij die op termijn kunnen doorgroeien in het betaalde voetbal. Ik zie het mede als mijn taak die jongens daarin te begeleiden en stimuleren. Ik weet intussen wel wat er zoal gevraagd wordt in dit milieu. Nee, de droom om zelf nog bijvoorbeeld in de Eredivisie te komen, heb ik laten varen. Na al die jaren is de Jupiler League blijkbaar mijn niveau. Ik ken mijn kwaliteiten. Als ik beelden van mezelf bekijk, zie ik een norse voetballer. Beetje hoekig. Voor frivoliteiten moet je niet bij mij zijn. Op mijn manier heb ik echter toch waarde voor het team. En dat is wat telt.”

Be Sociable, Share!