‘Nog vijf direct inzetbare spelers erbij’

Zeker in een voorbereidingsperiode zijn de vorderingen die een team maakt belangrijker dan de uitslagen. Daarom ligt Dirk Heesen niet wakker van de 1-0 nederlaag van FC Oss bij UNA. Niettemin mikt de coach op nog vijf nieuwe en direct inzetbare spelers ter aanvulling van de selectie. En de graadmeter daarbij is niet kwantiteit. “We hebben spelers in het vizier die ons sterker maken.”

Of die ook daadwerkelijk naar Oss komen, is de vraag. Dat heeft volgens Heesen te maken met kapers op de kust en budgettaire mogelijkheden. “Wij moeten zorgen dat we ons straks in de middengroep van de Jupiler League begeven. Een ploeg of drie steekt er ongetwijfeld bovenuit en er zullen clubs zijn die meteen onderin staan. Vooral daar moet Oss weg van zien te blijven.” Op korte termijn legt de leiding van Oss een ei over de vier voetballers die momenteel op proef zijn: Sumelka, Lodders, Bokila en Engels. Een proces van wikken en wegen, een verhaal ook van prijs- en kwaliteitsverhoudingen.

De invulling tot dusverre stemt Heesen in ieder geval tot tevredenheid. “Maar we weten anderzijds wat ons te wachten staat, dus er zal sowieso wat ervaring bij moeten. Spelers ook die de jonkies bij ons kunnen begeleiden. Uiteindelijk streven we naar een selectie van om en nabij de 26 spelers. Nu zijn dat er negentien. Een keeper, een centrale verdediger, een linksback en twee aanvallers. Dat zijn de posities die prioriteit hebben en daarnaast wellicht nog iets voor de breedte. Ja, het liefst voordat op 5 augustus de competitie begint. Maar dat heb je niet altijd voor het zeggen.”

Heesen gaat vooralsnog uit van een 4-4-2 systeem. “Echte buitenspelers hebben we niet, dus dan moet je keuzes maken. Stabiliteit in de manier van spelen is het uitgangspunt. Tegen UNA, dat ik overigens inschaal als minimaal een middenmoter in de Topklasse, was ik niet ontevreden over de eerste helft. Na de wisselingen tijdens de rust werd het minder. Ik heb inderdaad bewust gekozen voor een rustige opbouw in wedstrijden”, zegt Heesen met een  verwijzing naar de volgende oefenpot, dinsdag bij Jong FC Utrecht.  “Een nieuwe ploeg opbouwen vergt veel trainingsarbeid. En aangezien wij maar één moment per dag hebben, ga ik daar zorgvuldig mee om.”

Be Sociable, Share!