‘NAC is beter dan Willem II’

foto Geert van Erven

Vrijdag staat Anthony Lurling met NAC Breda aan de aftrap van zijn negentiende seizoen als profvoetballer. In Tilburg nog wel, in het hol van aartsrivaal Willem II.  “Die voorbereiding heeft lang genoeg geduurd. Ik kan niet wachten totdat het weer begint”, zegt de liefhebber in de 35-jarige Bosschenaar, die zijn team hoger inschaalt dan dat van de komende opponent. “Ja, vind echt dat NAC beter is dan Willem II.”

Geen spoortje van twijfel klinkt door in zijn stem, maar tegelijkertijd beseft Lurling dat die bewering geen garantie is voor succes. “Derby’s kunnen onvoorspelbaar zijn. Ik verwacht dat zij er met de steun van het publiek vol op kletsen en het is aan ons daarop het juiste antwoord te geven. Makkelijk zal het niet gaan, maar NAC gaat voor niets anders dan de drie punten. Deze wedstrijd mogen we eigenlijk niet verliezen. En niet alleen voor onze supporters.” Een blik op het programma vertelt waarom. Na vrijdag krijgt NAC immers achtereenvolgens te maken met Twente (thuis) en Ajax (uit).

Vermijden

“Hoewel je dat ook niet groter moet maken dan het is. Vorig jaar startten we met één uit vijf en tijdens de winterstop stonden we negende. Toen zijn we rustig gebleven en dat zouden we nu ook vooral moeten blijven als het onverhoopt niet loopt zoals we verwachten. Bovendien is het zo dat het voor NAC niet zoveel uitmaakt wie de tegenstander is. Wij kunnen van elke tegenstander winnen, maar ook zomaar van iedereen verliezen. Voor dit seizoen mikken wij op een positie rond plaats tien. Dat is realistisch, denk ik. NAC beschikt over een heel behoorlijke selectie, die alleen wat aan de smalle kant is. We mogen dus niet tegen teveel malheur aanlopen. Achter de schermen wordt gewerkt aan versterking, maar het is lastig handelen voor een club die in categorie 1 zit. Hoe dan ook moeten we ervoor waken dat we niet net als afgelopen seizoen tot vijf wedstrijden voor het einde serieus naar beneden (VVV Venlo) moeten kijken. Die zone moeten we zien te vermijden.”

Fitheid

De voortekenen zijn volgens Lurling desondanks zeker niet ongunstig. “Al zeggen resultaten in een oefencampagne natuurlijk niet zoveel. Tegen Cercle Brugge (4-1) speelden we één van de beste wedstrijden die ik ooit met NAC meemaakte en tegen Sparta gingen we er daarna vanaf met 2-1. Dus zeg het maar. Vrijdag om het echie, dan moeten we er staan. Ja, als ik persoonlijk zou mogen tekenen voor een jaar zoals het vorige, zou ik dat nu meteen doen. Fitheid was de basis. Toen na ik na PSV met knieproblemen te maken kreeg en de spuit er nadien in ging, zag je dat een tijdje terug in mijn prestaties. Maar al met al was ik content en dat ben ik tot nu toe ook. Ik voel me goed. Ik heb de indruk dat NAC er klaar voor is. Tegen Willem II hebben we behalve de langdurig afwezigen Zonneveld, Seuntjens en Edwards iedereen beschikbaar. Gelukkig, we mogen weer!”

Lees ook ‘Onzen Ant’ en ‘De sport is de kern’

Be Sociable, Share!