‘Mijn knie is leeg’

Misschien kwam het beste nieuws voor Helmond Sport dinsdag wel van een voetballer die niet meespeelde. “Mijn knie is leeg. Al vier weken nu.” Erik Quekel zelf twijfelde nooit echt aan zijn fitheid na die zware knieblessure, maar vocht in het gewricht na trainingen en wedstrijden zorgden sindsdien toch voor een soort van blijvende herinnering aan de malheur. Als een onvermijdelijk gegeven, iets waarmee hij moest leven.

Het antwoord op de vraag hoe het komt dat Quekel uitgerekend na de hereniging met Hans de Koning vochtvrij is, moest hij schuldig blijven. “Misschien het Brabantse land”, zei hij met een knipoog naar het jaartje in Dordrecht. “De sfeer is hier anders. Ik weet dat we pas op gang zijn, maar in Dordt was er om de haverklap ruzie. Volgens mij waren er daar vorig jaar rond deze tijd al een stuk of vijf spelers weggestuurd.”

Quekel is blij met Helmond Sport en andersom ook. In de plannen van De Koning (foto) komt hij voor als nummer tien, de loper rondom aanspeelpunt Marc Nygaard. Tegen Gemert (1-3 winst na een 1-0 achterstand) even niet, een tikkie op de buitenkant van zijn onderbeen vergt een paar dagen herstel. “Dit was onze derde wedstrijd in vier dagen. Eigenlijk gekkenwerk, maar ja, het schema stond al vast”, zei De Koning, die na de uittocht van spelers met zijn staf aan het bouwen is aan een ‘nieuw’ Helmond Sport.

“We hopen nog een paar spelers aan te trekken. En aan de andere kant is er ook de hoop dat het tot 31 augustus rustig blijft wat betreft uitgaande transfers. Als we deze groep bij elkaar en fit kunnen houden, eventueel dus aangevuld, moet een positie rondom de tiende plaats haalbaar zijn”, zet De Koning in op realisme. Gedreven is de coach overigens nog altijd. Toen arbiter Verbakel aanvoerder Philipp Haastrup na een overtreding als straf voor vijf minuten naar de kant stuurde, trok hij terstond aan de bel. ‘Geef dan rood’, beet hij de leidsman toe in reactie op het toepassen van een niet bestaande spelregel.

Uiteindelijk kwam het goed voor Helmond Sport. De ongeslagen status in de voorbereiding bleef intact en in de tweede helft werd ook de pressing op Gemert als team beter uitgevoerd. Met oudgediende Charles Kazlauskas als mede-initiator. De Amerikaan is niet bang voor een al te groot verval ten opzichte van vorig seizoen, toen Helmond Sport als derde finishte. “Er is nogal wat vertrokken, maar ik heb het gevoel dat wij weleens voor een verassing kunnen zorgen. Dat wij beter gaan presteren dan menigeen verwacht.”

Be Sociable, Share!