Leven als een prof

Klaas Wels DeurneVorige week werd zijn verbintenis bij FC Oss met een jaar verlengd. Al in een eerder stadium zag ook hoofdklasser sv Deurne geen aanleiding om de samenwerking met Klaas Wels niet te continueren. “Ze zijn blijkbaar content en andersom ben ik dat ook.” Dat laatste is een understatement. Want dagelijks is hij bezig met zijn grote passie: voetbal.

In ieder geval tot medio 2014 handhaaft Klaas Wels daarom zijn leven als een prof. Beter, mag hij dat handhaven. Die laatste constatering krijgt een extra dimensie als ‘Veendam’ ter sprake komt. Want hoewel FC Oss – in tegenstelling tot in 2010 toen Haarlem ter ziele ging – dit seizoen sportief maximaal profiteert van de faillissementen, beklemtoont hij dat het omvallen van Veendam binnen FC Oss geen juichstemming teweeg bracht. “We hebben een beetje mazzel met de uitslagen en alles wat daarmee gepaard gaat en als het dan toch zo moet zijn… Maar bovenal is wederom een BVO verdwenen. En dat is heel triest en teleurstellend.”

Welgemeend van Wels, maar aan de andere gaat het voetballeven gewoon door. Weet ook hij.Hetgeen betekent dat FC Oss dadelijk mogelijkerwijs tot het deelnemersveld van de nacompetitie behoort. Een (eventuele) prestatie waarmee geen weldenkend persoon in en rondom de club vooraf rekening had durven houden. “Even geleden kregen we als groep al het gevoel dat er mogelijk wat te halen was. ‘Hou die focus’, was het motto toen we samen hebben gezeten. Na de zes uit twee in het Paasweekend en de ontwikkelingen elders is dat nog meer het geval. Het zit ons momenteel niet tegen en laten we dat lot vooral niet tarten. Dus alles blijven geven, waarbij de eerstvolgende wedstrijd de belangrijkste van allemaal is.”

Keurige teksten van Wels. Zijn ‘baas’ Anton Janssen zou het eveneens gezegd kunnen hebben. Met beide beentjes te allen tijde op de grond en vanuit een soort van rustmodus werken aan progressie. “Natuurlijk leer ik veel van Anton. Van zijn manier van benaderen en van zijn voetbalinhoudelijke kennis. Ik weet nog dat hij in het begin aan de slag ging om onze manier van voetballen te veranderen. In het kort kwam het erop neer dat de spelers tijdens het terugveroveren van de bal al aan het spel in balbezit moesten leren denken. Looplijnen afschermen en dergelijke. Toen dacht Anton iets te ver vooruit, later is in dat proces ook gas terug genomen. Om het nadien weer stapsgewijs op te pakken. In alle rust en duidelijkheid. En vergis je niet, hè. Anton zal altijd rustig en weloverwogen reageren, maar denk niet dat hem iets ontgaat. Als hij ‘íets’ signaleert binnen de groep, smoort hij dat direct in de kiem. Op zijn manier. Daarnaast – en niet onbelangrijk -  krijg ik als assistent absoluut vrijheden, met volop ruimte voor mijn eigen inbreng.”

Handhaving

Bij Deurne, die andere werkgever, heeft Wels de gelegenheid een en ander in praktijk te brengen als eindverantwoordelijke. “Van nature ben ik enthousiast en impulsief. Dat  moet je niet teveel willen veranderen, je moet toch vooral dicht bij jezelf blijven. Toch merk ik aan mezelf dat ik anders ben gaan reageren na verloop van tijd. Echt meetbaar is het allemaal niet, maar ik bespeur veranderingen. Bijvoorbeeld in mijn acceptatie van bepaalde dingen en ook binnen de groep naar elkaar toe. Puur door de benadering van een en ander.” Het werkelijk meetbare – de stand – leert evenwel dat Deurne nog vol aan de bak moet. “Handhaving zonder problemen was de doelstelling. Ik wil niet zeggen dat we nu in de problemen zitten, maar minstens twee overwinningen zouden zeer welkom zijn. Gezien het restprogramma moet dat te doen zijn, hoewel het inmiddels alweer dik twee maanden geleden is dat we een wedstrijd gewonnen hebben, ja. Als wij er netjes in blijven zal er binnen de club tevredenheid zijn, maar wat mijzelf betreft niet helemaal. Een wedstrijd winnen kost ons nog erg veel moeite, hoewel we in dit stadium al op zeven staan, tegen acht vorig seizoen. Dus ja, misschien moet je ook niet te kritisch zijn. Met een redelijk afgeroomde selectie en vijf spelers onder de 23 mag je de lat ook niet tè hoog leggen.”

Be Sociable, Share!