Kwaliteitsinjectie

foto Marcel Bonte Image XL

Voor wat het waard is, maar toch. In de catacomben schudde Anton Janssen de hand met een oude bekende. Resit Schuurman, voormalig eredivisiespeler en nu wissel bij Go Ahead Eagles. “Ik heb met verbazing naar jullie positiespel gekeken. Was soms echt genieten.” De coach van FC Oss nam het compliment met een bescheiden glimlach aan.

Het resultaat was immers nul. “Tegen Den Bosch was het een stuk minder, maar wonnen we wel.” Toch is de visie op langere termijn belangrijker voor Janssen dan kortstondig hapsnap succes. “Ik moet inderdaad zeggen dat er progressie zit in de manier waarop ik wil spelen. We kunnen voorin alleen te weinig afdwingen. En verdedigend is het soms naïef. Hoe wij goals weggeven, dat mag niet. Daar valt niet tegen te voetballen.”

Nog napuffend van de inspanningen probeerde ook Roel van de Sande het positieve te benadrukken. “Hoewel ik me niet kan heugen dat ik eerder zoveel meters heb moeten maken. Zeker in de eerste helft dekten we als team in fases niet goed door. Zij konden daardoor tussen de linies spelen en dan word je weggetikt tegen een ploeg van dit kaliber. Wanneer iedereen meedoet bij ons, zie je dat we best aardig kunnen voetballen. Alleen ontbreekt het aan stootkracht voorin. Ik heb begrepen dat de leiding druk bezig is daar invulling aan te geven. Is ook broodnodig, want anders wordt het een lang seizoen. Kwalitatief zijn wij meestal de mindere, dat is een gegeven. Maar toch waren we vorig seizoen op eigen veld moeilijk te verslaan. Die kracht kunnen we met de huidige bezetting niet opbrengen, vrees ik.”

Weggeveegd

Janssen heeft nu zestien spelers tot zijn beschikking, dat moeten er rond de 21 worden. Waarvan er minstens vijftien tot zestien direct inzetbaar zijn. “Door constant te hameren op het positiespel probeert de trainer een herkenbare manier van voetballen in te slijpen. Je merkt dat dit steeds beter gaat. Als we vervolgens ook offensief meer kunnen afdwingen, kunnen we weer die ploeg worden waartegen het lastig voetballen is”, verwacht Van de Sande. De huidige middelen zijn te beperkt, al gaf de 1-4 tegen de Eagles de werkelijke krachtsverhoudingen niet goed weer. “Mensen die alleen de uitslag zien, denken: nou, dat Oss is weer lekker weggeveegd. Daar baal ik van.”

Be Sociable, Share!