Krediet

foto Henk van Esch

Tim Hofstede is pas 21, maar hij zegt de keerzijdes in de wereld die betaald voetbal heet inmiddels te hebben ondervonden. “Voetbal is betrekkelijk, maar dat wist ik al.” Natuurlijk is één momentopname niet allesbepalend, maar die ene wedstrijd in het eerste van NAC heeft hem niettemin een tijdlang achtervolgd. Niet zomaar een duel was dat. Villarreal is lastig en uit helemaal, vraag maar na bij FC Twente. “Ik maakte een paar fouten en we verloren met 6-1. En werd daarna langs verschillende kanten afgemaakt.”

Zijn sterke optredens in eerdere ontmoetingen verbleekten. “Ik wist en weet dat ik het in me heb om op eredivisieniveau mee te kunnen, maar in dat tweede seizoen bij de A-selectie heb ik nadien niet mijn sterkste periode gehad, zeg maar.” Verrast was de Bavelaar zodoende niet toen de mededeling kwam. Na bijna een decennium NAC luidde de eindconclusie in het voorjaar van 2010: gewogen en te licht bevonden. “Ik ben altijd een knokker geweest en ik was nooit het grootste talent. Via een andere weg moest ik het dan maar zien te bewijzen.”

Die route leidde naar de hoofdstad van Brabant. De technische leiding van FC Den Bosch kende Hofstede nog van de jeugdduels met NAC en gunde hem de kans zich op amateurbasis te bewijzen. De verdediger greep die met beide handen aan. “Pas na de winterstop ben ik echt minuten gaan maken, maar dat was te verklaren. De trainer kende mij niet, dus was het aan mij om hem te overtuigen. Daar ben ik uiteindelijk in geslaagd”, refereert Hofstede aan het tweede gedeelte van het seizoen én het tweejarig contract dat hij in vervolg daarop kreeg voorgelegd. “Met terugwerkende kracht kan ik stellen dat de stap van NAC naar Den Bosch goed is geweest voor mij.”

De drang om belangrijk te zijn voor het team kan Hofstede bij Den Bosch steeds meer tot uiting brengen. “Ik ben niet iemand die eventjes een paar tegenstanders uitspeelt. Maar ik zou mezelf tekort doen als ik bevestig dat ik een pure balafpakker ben. Ik heb een redelijk goede trap en durf best in te dribbelen. En dat ik niet de grootste ben in lengte zie ik niet als een zwaarwegend iets. Daardoor ben ik bijvoorbeeld een stuk wendbaarder.” Met Den Bosch mikt Hofstede straks opnieuw op de play-offs. “Er staat een voor Jupiler League-begrippen goeie groep, ook karakterologisch. Als we kunnen uitbouwen waarmee we bezig waren, zijn we al een eind op weg. Basisspeler? Dat weet je nooit, maar ik denk dat ik inmiddels wel wat krediet heb opgebouwd.”

Be Sociable, Share!