Kerels van de kleine ruit

foto Marcel Bonte Image XL

Christopher Bieber was de gevierde man bij FC Oss. De Duitser knikte – ‘auf die deutsche Art und Weise’ – in blessuretijd de 1-0 binnen tegen AGOVV. De harde kern scandeerde minutenlang zijn naam en de jury bombardeerde hem tot ‘man of the match’. Maar de echte man van de wedstrijd was natuurlijk Roel van de Sande. “Die rooie speelde prima, ja. Maar dat is geen verrassing, die gozer kan goed voetballen, zoals meerderen bij ons”, glunderde Dirk Heesen.

De Osse coach mag met recht blij en trots zijn. Met tien uit zes staat FC Oss op plaats zes geparkeerd in de Jupiler League. Wie had dat vooraf gedacht van de promovendus met de kleine portemonnee? “Eerlijk gezegd had ik tijdens de voorbereiding mijn twijfels. We waren toen weliswaar niet compleet, maar het liep niet geweldig, zal ik maar zeggen. Maar vanaf de allereerste competitiewedstrijd is het gaandeweg steeds beter gaan draaien. Op de tien punten die we nu hebben is niets af te dingen. De winst op Helmond Sport was gelukkig, maar bij Sparta verdienden wij meer dan een punt. Bij Emmen en in deze wedstrijd was onze winst verdiend. Dus nee, FC Oss leeft niet boven zijn stand”, vindt Van de Sande (foto).

Actieradius

Voor de ploeg fungeerde Van de Sande de afgelopen jaren heel vaak als linksachter. “Maar ik ben middenvelder en dat kun je denk ik wel zien.”, verwijst de Eindhovenaar naar zijn grote actieradius en de wil en kunde om de bal te vragen. Het Osse middenrif zit goed in elkaar. De tactische invulling heeft Heesen afgekeken van het FC Groningen van een paar jaar geleden. “De kleine ruit, die beheersten ze tot in de perfectie. Die dwingt tegenstanders tot het maken van keuzes. Als ze doordekken, komt er ruimte voor onze spitsen. Doen ze dat niet, dan vinden wij op het midden makkelijker de vrije man.”

Rouleren

Geruisloos heeft Oss een aardige groep bij elkaar gescharreld. Heesen kan intussen zelfs  wisselen met een missie. “We hebben ook kerels. Kapralik en Sumelka zijn centraal achterin niet de beste opbouwers, maar als ze dat ook konden zouden ze niet bij ons spelen. Bal afpakken en inleveren.” Bij Van de Sande bijvoorbeeld. “Wij rouleren met zijn vieren voortdurend, net zolang totdat het gaatje daar is. In de eerste helft waren we daarin te ongeduldig, waardoor de voortzetting naar de spitsen niet goed was. Na rust liep dat beter en je zag het resultaat. Wij hadden natuurlijk veel eerder afstand moeten nemen”, aldus Van de Sande, die denkt dat FC Oss alleen maar beter kan worden. “Waartoe dit allemaal leidt? Geen idee. Het gat met de ondersten is nu alvast negen punten, dat is zeker.” De glimlach die hij tevoorschijn toverde had iets ondeugends over zich.

Be Sociable, Share!