‘Jan is een voetbaldier’

foto Geert van Erven

Het heeft even geduurd, maar FC Den Bosch heeft de opvolger van Fons Groenendijk binnen.  Jan Poortvliet wordt met ingang van het seizoen 2012-2013 trainer/coach. Hij tekent een contract voor één seizoen. Directeur Fred van der Hoorn legde tijdens de persconferentie de  keuze van de club uit.

“Met Jan hebben we een zeer ervaren  trainer in huis gehaald. De afgelopen periode hebben we met meerdere kandidaten voor de trainerspositie gesproken. Naar aanleiding van onze profielschets zijn een aantal namen de revue gepasseerd, maar onze keuze viel unaniem op Poortvliet. Jan is een echt voetbaldier, die zowel op nationaal als internationaal niveau enorm veel ervaring in de voetballerij heeft opgedaan. Hij staat als trainer voor aanvallend voetbal, kent de club goed en is in staat om met de beschikbare middelen maximaal te presteren. Spelers gaan door het vuur voor hem. Samen met de assistent-trainers Jan van Grinsven en Arnold Scholten zal hij per 1 juli leiding gaan geven aan ons vlaggenschip. Zover is het echter nog niet. Er staat voor ons dit seizoen nog een aantal belangrijke wedstrijden op het programma…”

Jan Poortvliet reageerde – hoe kan het anders – volgens de persmededeling van de club enthousiast over zijn aanstelling. “FC Den Bosch is een fantastische club met een goede uitstraling en een helder beleidsplan. Er waait een frisse wind door de club. In de persoonlijke gesprekken met FC Den Bosch werd dat alleen maar bevestigd. De club maakt een open en ambitieuze indruk. Ik heb hier een bijzonder verleden en kijk er enorm naar uit om aankomende zomer voor deze talentvolle groep te mogen staan.”

WK Argentinië

Jan Poortvliet (56) begon zijn voetballoopbaan in zijn geboorteplaats Arnemuiden. Op zestienjarige leeftijd maakte hij de overstap naar PSV. Met deze club won hij in 1978 de UEFA-cup en in hetzelfde jaar speelde Poortvliet met het Nederlands Elftal op het WK in Argentinië, waar Oranje in de finale verloor van het gastland. Poortvliet speelde in totaal 19 interlands waarin hij één keer tot scoren kwam. In 1983 verliet hij PSV voor Roda JC. Hierna speelde hij in het betaald voetbal nog voor Olympique Nîmes, Antwerp FC, AS Cannes, Eendracht Aalst, VC Vlissingen en VCV Zeeland.

Poortvliet is als trainer onder andere actief geweest voor RBC Roosendaal, FC Den Bosch (waarmee hij in het seizoen 2000-2001 promoveerde naar de Eredivisie) en Stormvogels Telstar. Nadat hij hoofdtrainer was bij de zondagamateurs van RKSV Nuenen en bij de zaterdagamateurs van VV Arnemuiden werd hij met ingang van het seizoen 2007-2008 hoofdtrainer bij Helmond Sport.  Na goede prestaties bij Helmond bood de Engelse club Southampton FC hem een contract aan. Het avontuur in Engeland werd echter niet wat menigeen ervan verwachtte, Poortvliet incluis en hij vertrok uit de havenstad. Daarna was hij van juli 2009 tot juni 2010 hoofdtrainer van FC Eindhoven, waarmee hij de play-offs haalde. Dit seizoen is Poortvliet hoofdtrainer van Telstar.

Be Sociable, Share!