‘Ik moet vrij in mijn hoofd zijn’

foto Gert Jan van Linschoten

Met zijn 20 jaar mag hij nog uitkomen voor Jong Turkije. Dat Ömer Bayram is opgeroepen voor een stage plus een oefenduel met Turkije onder 23 zegt iets over de ontwikkeling die de vleugelspits van NAC Breda in versneld tempo aan het doormaken is. “Ik voel me nu zo langzamerhand basisspeler bij NAC en dat geeft me een bepaalde rust. Die heb ik nodig, daardoor ga ik beter presteren.”

De oproep voor Turkije B, of A2 zoals ze dat daar noemen, maakt hem trots. “Ik ben hier in Breda geboren en getogen, niks mis mee, maar ik ben en blijf een Turk. Daarnaast is het niet zomaar iets. Turkije is een groot land, de concurrentie dito. Bovendien kijken ze daar in eerste instantie rond in de eigen competitie. Nu ben ik in vorm, maar dat was ik in mijn tijd bij de A- en B-junioren van NAC ook. Toen hoorde ik niets. Dat ik er nu bij zit, heeft te maken met de indruk die ik in mei achter liet tijdens mijn debuut voor Turkije en de status van de Eredivisie. Vergis je niet, als je op dat podium opvalt, maakt dat indruk. Kijk maar naar het aantal spelers dat vanuit de Eredivisie naar het buitenland is vertrokken.”

Guus Hiddink

A2 klinkt ook dichter bij A1 dan B. “Verreweg de meeste spelers uit Turkije A2 hebben voorheen in Jong Turkije gespeeld. Zijn inmiddels ook te oud om daarin te mogen voetballen. Dus de kans om bij de A-selectie te komen is in principe het grootst vanuit deze groep.” In theorie, met de nadruk op theorie, zou het mogelijk zijn dat Ömer Bayram komende zomer deel uit maakt van de Turkse selectie van Guus Hiddink op het EK in Polen/Oekraïne. “Waarom niet?”, lacht Bayram, om er meteen aan toe te voegen dat hij er dan eerst voor moet zorgen dat hij een beresterk vervolg geeft aan het seizoen bij NAC. En de overige mitsen en maren eveneens positief uitvallen.

Het zijn scenario’s waarmee Bayram zich eigenlijk niet bezig houdt. Wenst te houden ook. “Is nu allemaal niet relevant. Ik moet me focussen op mijn spel. Ik moet vrij in mijn hoofd zijn, moet niet afgeleid worden.” Dat geldt ook met het oog op de mogelijke contractverlenging in Breda. Medio volgend jaar loopt zijn verbintenis af en op de achtergrond wordt onderhandeld over een verlenging. “Dat laat ik over aan Jeffrey van As en mijn oom, die mijn zaken behartigt. Ik moet vooral veel blijven spelen, dat is het belangrijkst. Dat weegt zwaar mee in de beslissing. Bovendien, ben net basisspeler bij NAC. Ik weet dat ik meer in mijn mars heb, dat moet zich allemaal nog verder ontwikkelen en het vervolgens ook laten zien op het hoogste niveau.”

Tactiek

Realisme met een portie gezonde overtuiging in eigen kunnen kenmerken de kleine linkspoot. “Zaterdag Vitesse, ja. Lastig. Hun voortdurend opkomende backs? Laat ze maar achter ons aanlopen!” De nuancering volgt direct. “Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Maar we trainen wel op de mogelijke oplossingen. Die tactiek, hè. Naast het tempo en de handelingssnelheid is dat het grootste verschil met het voetbal dat ik gewend was. De manier van invulling en uitvoering daarvan beslist in veel gevallen over winst en verlies.”

Be Sociable, Share!