‘Ik liep ertussen, ik kan het weten’

foto Marcel Bonte ImageXL

foto Marcel Bonte ImageXL

FC Oss-oach Anton Janssen zag het absoluut in hem zitten, maar van een gesprek over eventuele contractverlenging is het nooit gekomen. Simpelweg omdat Ruud van den Dungen voor zichzelf min of meer de beslissing al had genomen om terug te keren naar de amateurs. Dat het wederom De Valk wordt, is voor het loopwonder een soort van vanzelfsprekendheid. “Ik kan lezen en schrijven met die club.”

Toen Van den Dungen als topscorer van de Hoofdklasse B een jaar geleden voor FC Oss koos, deed hij dat vooral ‘om te kijken wat erin zat’. “Nee, Oss is me zeker niet tegengevallen. Die club heeft het op hun doordachte manier prima voor elkaar en gaat op termijn structureel klimmen op de ranglijst, let maar op. Bij Oss train je evenveel als bij sommige andere BVO’s, die met fulltime spelers werken. Dus is er daarnaast de ruimte om jezelf ook maatschappelijk te ontwikkelen. Dat wordt dé combinatie van de toekomst voor de clubs onder de Eredivisie.”

Dat Van den Dungen toch ook uit maatschappelijk oogpunt voor een andere route kiest, roept in dat verband daarom vragen op. “Ik heb dit seizoen bewust een halfjaar studievertraging opgelopen, puur om mezelf sportief optimaal te kunnen focussen. Dat wilde ik sowieso niet meer. Daar is de studie te belangrijk voor, vind ik. Daarnaast speelde inderdaad ook mee dat ik met nogal wat blessures te maken had. Als ik zoals in het begin wekelijks zou hebben gespeeld en een goaltje of tien had gemaakt, had ik er nu misschien iets anders in gestaan. Een combinatie van factoren heeft de doorslag gegeven.”

Tig keer zwaarder

Die blessures waren deels aan pech toe te schrijven, maar ook aan de mate van belasting. “Mensen die beweren dat de top van het amateurvoetbal en de Jupiler League elkaar in niveau niet veel ontlopen, hebben het mis. Als ik dat met de Hoofdklasse vergelijk, is het alleen al wat betreft tempo en fysiek in de eerste divisie tig keer zwaarder. Ik heb ertussen gelopen, ik kan het weten.” Bij aanstaand hoofdklasser De Valk weet Van den Dungen wat hij straks kan verwachten. “Een ander elftal vergeleken met de voorbije jaren, zeker. Meer voetballende spelers, zeg maar. Plus wat erbij komt, ja. Ach, het heeft geen zin nu al uitspraken te doen over eventuele aspiraties in de Hoofdklasse. Gaandeweg kijken wat haalbaar is, lijkt me verstandiger.” Ook in dit geval heeft Van den Dungen het over een bepaalde combinatie. “Het zoeken naar de juiste balans tussen prestaties en gezelligheid. En persoonlijk inderdaad meer aan spelen toe komen. De intensiteit ligt hier een stuk lager, dus die fitheid zal het probleem niet zijn.”

Be Sociable, Share!