‘Heb het geaccepteerd’

Mike ScholtenMike Scholten behoort tot het rijtje spelers dat FC Den Bosch deze zomer gaat verlaten. Daarmee verliest de club een ‘product’ uit de eigen jeugdopleiding. Onvermijdelijk echter en vooral gebaseerd op overmacht. Bij de 23-jarige verdediger scheurde in twee jaar tijd immers twee keer een kruisband af in de knie. “Ik had voor mezelf een tijdje geleden al de keuze gemaakt om te stoppen. Ik heb mijn lot geaccepteerd.”

Toen hij als ventje van tien mocht aansluiten bij de jeugd van FC Den Bosch deed ook Mike Scholten dat met maar één doel: ooit wilde hij in het stadion in het eerste elftal spelen. “Tenminste dat heb ik bereikt en daar ben ik trots op. Zo heel veel jongens kunnen namelijk niet zeggen dat ze betaald voetbal hebben gespeeld. Als die blessures me niet waren overkomen, waren het meer dan de vijf officiële duels geweest die het nu zijn geworden. Daar ben ik eigenlijk wel zeker van. Ik kan mezelf niets verwijten, heb er alles aan gedaan, maar helaas is het hierbij gebleven.”

Zijn twee seizoen bij de hoofdmacht in 2010 moest het jaar van de doorbraak worden. Tijdens de voorbereiding sloeg in de eerste de beste wedstrijd het noodlot echter voor de eerste keer toe. “Voorste kruisband afgescheurd. Na de revalidatie bleef ik echter last houden van mijn knie. Toen ik eindelijk verlost was van die peesblessure, heb ik op het eind toch nog ’n competitiewedstrijd met het eerste kunnen spelen.” De voorbereiding op het huidige seizoen doorstond Scholten fysiek, maar in september ging het toch weer mis. Wederom de kruisband… Hoewel de diagnose pas begin 2013 werd vastgesteld.

Patronen

“In de tussenliggende periode heb ik geprobeerd mezelf op te trainen, de spieren sterker te maken. Maar toen bleek dat het opnieuw de kruisband was, heb ik mezelf in februari weer laten opereren. Rond die periode had ik voor mezelf al besloten om te stoppen met betaald voetbal. Fit zijn en blijven is een eerste vereiste op dat podium en dat was voor mij niet weggelegd. Door pech, ja. Andere patronen heb ik niet kunnen ontdekken.”

En dus breekt nu een nieuwe episode aan in het leven van de Rosmalenaar. Scholten gaat zijn studie Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg weer oppakken en stort zich daarnaast in het arbeidsproces. “Een hele omschakeling, klopt. Mijn hele leven stond in het teken van het voetbal en dat zal dadelijk wezenlijk anders worden. Maar ik heb er vrede mee, hoor. Ik heb ondanks alles genoten van de tijd bij FC Den Bosch. Mijn liefde voor het spel voetbal is ook niet verdwenen. Ga het dadelijk bij OJC Rosmalen op een iets lager niveau proberen. Maar pas als ik fit ben, die afspraak heb ik gemaakt met trainer Dennis Dekkers. Zonder de tijdsdruk van het moeten werk ik de komende maanden verder aan mijn herstel. Wellicht kan ik dan na de winterstop aansluiten bij de selectie.”

Be Sociable, Share!