Groeien naar piekmoment

foto Geert van Erven

Zijn eigen functioneren in Tilburgse dienst tot dusver beoordeelt Ruud van der Rijt met ‘een zesje’. Dat kan ermee door, maar absoluut niet wat de onlangs van FC Eindhoven overgekomen verdediger voor ogen heeft. “Na die blessure mis ik nog de laatste procenten. ‘Jou passeren we niet makkelijk’, zeiden ze altijd als ik aan mijn top zat”, aldus Van der Rijt, nog bijkomend van de inspanningen.

“Alles, maar dan ook echt alles hebben we eraan gedaan”, vond hij en daaraan was geen woord gelogen. Willem II zette FC Dordrecht in de tweede helft met de rug tegen de muur, maar verzuimde zichzelf daarvoor te belonen. Al was het aantal werkelijke doelkansen niet groot, moest ook Van der Rijt toegeven. “Sinds ik hier ben, merk ik wel dat het beetje bij beetje vooruit gaat. We kunnen de tegenstanders beter vastpinnen op hun eigen helft.”

Vergelijken met Eindhoven heeft volgens Van der Rijt geen zin. “Omdat het speltype verschilt. Willem II wil ageren. Wel denk ik dat beide clubs in staat zijn om bij de eerste vijf te eindigen. Hoewel dat voor ons een flinke klus wordt. Eenmaal in die play-offs acht ik Willem II kansrijk. We zijn groeiende. Straks op het juiste moment pieken? Ja, daar mik ik wel een beetje op.”

Slordigheidjes

De uiteindelijk 1-1 tegen Dordt had in dat kader meer waarde dan de overwinning op Veendam, twee weken geleden. Het powerplay-gehalte dat de Tilburgers ontwikkelden, zal resultaat gaan opleveren als het in die mate gecontinueerd kan worden. Het feit dat een naar later bleek zuivere goal van Willem II werd afgekeurd, paste een beetje in het beeld. Nu valt het allemaal nog net niet goed, maar het omslagpunt zit eraan te komen. Net als bij Van der Rijt, de mandekker die gehaald is omdat hij in staat is één-op-één te spelen met een grote ruimte achter zich én rust aan de bal heeft. “Nu maak ik af en toe nog foutjes. Slordigheidjes aan de bal met name, die je maakt omdat je fysiek nog niet helemaal top bent. Ik ben naar Willem II gekomen omdat ik de kans op structurele doorstroming richting eredivisie hier groter acht dan met Eindhoven. Niks ten nadele van die club, maar alles heeft hier net wat meer allure.”

Be Sociable, Share!