Gewijzigde verhoudingen

foto Geert van Erven

Bij RKC Waalwijk spreken ze openlijk uit dat zij een kwalitatief betere ploeg hebben dan Willem II. Vinden ze het eigenlijk een beetje een schande als van Willem II verloren wordt. Gewijzigde machtsverhoudingen in Midden Brabant. Erkennen ze ook in Tilburg, getuige de volledig op RKC aangepaste tactische speelwijze in de onderlinge confrontatie. Als het resultaat als graadmeter dient en de manier waarop er (even?) niet toe doet, deed Willem II het zaterdagavond een stuk behendiger dan de kleine buurtbroer.

Kleine? “Misschien kunnen we dat dan nog als positief punt uit deze wedstrijd lichten. Onze gegroeide status”, reageerde Frank van Mosselveld na de 1-0 nederlaag. Maar het gezicht van de verdediger die ooit in Tilburg debuteerde in de eredivisie bleef op onweer staan.  Vooral ook omdat Van Mosselveld het zichzelf zwaar aanrekende dat hij de goal van Aurelien Joachim niet had voorkomen. “Die voorzet mocht te makkelijk worden gegeven, maar dan nog. Hij stond met zijn rug naar mij toe. De bal viel wat ongelukkig op mijn dij en ging vervolgens ook door mijn benen. Hoe dan ook, die bal had er niet in gemogen. Punt.” Ploeggenoot Ard van Peppen greep meteen na dat moment met de handen naar zijn hoofd. Alsof de aanvoerder toen al aanvoelde dat dit weleens een heel dure goal kon zijn.

Dure punten

Inderdaad. RKC tikte er zoals eigenlijk de hele avond lekker verzorgd op los, maar in de (overvolle) buurt van de zone van de waarheid ontbraken de finesses. “Teddy had ons kunnen helpen bij die kans voor rust, maar er was zeker na die 1-0 eigenlijk geen doorkomen aan. Willem II zakte zo ver in met vlak na die goal nog een verdedigend ingestelde speler extra erbij. Tja, als je zo wilt spelen voor eigen publiek…. Vorig jaar tegen Excelsior en VVV is dit ons ook al gebeurd. Dure punten.”

Werkelijk niemand bij Willem II die zich iets aan trok van de speelwijze. De eerste overwinning van het seizoen was daar, dat telde! Passie en strijd werd er geroepen voor wie het maar wilde horen. Niets op af te dingen, want dat was ook zo. Initiatief nemen en het spel maken op de helft van de tegenstander zijn de moeilijkste onderdelen van het voetbal. Wisten ze bij Willem II en RKC natuurlijk ook allang en werd in de derby nog eens vanuit ieders perspectief geaccentueerd.

foto Geert van Erven

 

Be Sociable, Share!