Geen verstoppertje spelen

foto Henk van Esch

Falen moet mogen, maar alleen door dingen te ondernemen in het veld, door te doen. Falen door verstoppertje te spelen en bangig te zijn, mag niet getolereerd worden van een betaald voetballer. Istvan Bakx is stellig in zijn beweringen. De huurling van Racing Genk geeft grif toe dat ook hij bij Sparta dramatisch speelde. Zijn eerste helft tegen Telstar was vrijdag eveneens niet geweldig. “Maar ik probeerde wel constant aanspeelbaar te zijn en ploeggenoten te helpen. Zo kun je elkaar over het dode punt tillen.” Met een rake kopbal gaf Paco van Moorsel na rust het beslissende zetje dat het tot dan toe worstelende FC Den Bosch nodig had. En was er weer reden tot lachen in De Vliert na de uiteindelijke 3-0 en de grafstemming in de dagen ervoor.

Bakx zegt het best te renderen ‘op tien’ in een 4-3-3 systeem. “Maar ik speel daar waar de trainer mij nodig denkt te hebben. Dat was nu op links. Niet zeker van een basisplaats? Wat is zeker? In het begin speelde ik alles en de laatste tijd ook weer. Tussenin heb ik een periode op de bank gezeten. We waren zoekende en dan wordt er geschoven. Toch kan ik niet anders zeggen dan dat ik het fantastisch naar mijn zin heb bij en in Den Bosch. Als speler en privé. Wat er volgend seizoen gaat gebeuren is voor mij een ook een vraag. Mijn contract met Genk loopt nog een jaar door, maar het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat ze me terughalen. Ik sta nu niet voor niets in de etalage. Nee, het is stil vanuit België, heb geen idee wat ze willen. Ik weet ook niet of ze me volgen.”

De Zeeuw lijkt er niet wakker van te liggen. Hij concentreert zich vooralsnog liever op de resterende duels van FC Den Bosch. “Wie weet wat er nog in zit. Volgens mij eindigde Excelsior vorig jaar als zesde, maar voetbalt nu wel in de Arena, snap je?” Dat Excelsior als derde finishte is in dit verhaal niet zo relevant. Bakx wil graag een statement maken. Niets is onmogelijk en met name de Bossche spelers moeten daarvan doordrongen zijn.

Be Sociable, Share!