‘Geen handbalverdediging’

foto Geert van Erven

Met de instelling van ‘alles mag, niets moet’ gaat RKC Waalwijk donderdag naar de Arena om met Ajax te strijden om een plek in de finale van de KNVB-beker. Naar verluidt circa 1.000 Waalwijkse fans reizen hun team achterna. Hoewel het een speciale wedstrijd is, heeft Ruud Brood de halve eindstrijd niet als zodanig benaderd naar de spelers toe. “We hebben geen gekke dingen gedaan en als staf benaderen wij deze wedstrijd zoals iedere andere. We weten dat het niet makkelijk zal worden, maar we moeten Ajax ook niet overschatten. En vooral proberen te genieten van het moment. Voor veel van mijn spelers zullen er niet veel meer van dit soort kansen komen”, vermoedt de coach van RKC.

Nog beter is natuurlijk dat zijn spelers dezelfde ontspanning kunnen demonstreren vanaf 20.45 uur. “Daarmee bedoel ik overigens niet dat we vooraf de polonaise al moeten inzetten. Ik heb onlangs Ajax-VVV Venlo bezocht. Een wedstrijd die je kunt vergelijken met die van ons als je het hebt over kwaliteitsverschil. Het werd maar 1-0. Hoewel VVV geloof ik maar twee keer op doel geschoten heeft. Ajax zal tegen ons snel willen scoren en het karwei daarna zo efficiënt mogelijk definitief willen beslissen. Voor RKC wordt het zaak om de openingsfase goed door te komen. Maar wij gaan geen handbalverdediging optrekken. Waar mogelijk gaan we prikken. Onder de druk vandaan komen en zelf aan voetballen toekomen, daar zal het bij ons van afhangen.”

Dat Brood inzake tactische voorbereiding toch niets aan het toeval wil overlaten, blijkt uit het feit dat hij zondag PSV-Ajax bekeek om de standaardsituaties van de Amsterdammers nog eens apart onder de loep te nemen. Brood heeft niet de indruk dat zijn spelers overdreven met Ajax zijn bezig geweest, de afgelopen weken. “Hoewel ik ze onderling weleens hoorde spreken over spelsituaties van Ajax als ze hun wedstrijd op tv hadden gezien. Wat dat betreft hoef ik ze niet zoveel te vertellen, dit is andere koek dan Telstar uit.” Kittig reageert Brood op de stelling dat RKC zover is gekomen dankzij een gunstige loting. “Met hoeveel verloor Heracles ook alweer van Achilles’29? Iedere wedstrijd moet je eerst maar eens zien te winnen. En volgens mij wonnen wij met 1-4 bij Cambuur. RKC heeft deze prestatie zelf afgedwongen. Een geweldige exposure voor club en spelers.”

Be Sociable, Share!