Garantie voor goals

foto Geert van Erven

Met RKC Waalwijk werd hij het sowieso niet eens over een contractverlenging. Donny de Groot geeft echter toe dat zijn besluit om nadien voor Willem II te kiezen, ook te maken had met de krachtsverhoudingen in de eredivisie. “Ik had eerlijk gezegd weinig trek om met RKC rond de middenlijn te voetballen en te wachten op die anderhalve kans. Want daar draait het straks vermoedelijk wel op uit. Ik ben een speler voor in en rond de zestien.”

Daar in de buurt van het doel van de tegenstander is De Groot het meest waardevol. Met een gemiddelde van bijna één doelpunt per twee wedstrijden in 229 duels betaald voetbal mag de Utrechter zichzelf zowat als een garantie voor goals afficheren. “Jij zegt het. Door mij aan te trekken heeft Willem II doelpunten gekocht, werd me verteld. Maar ik leef niet alleen van goals, hoor”, doelt De Groot op het feit dat hij ook met regelmaat medespelers in scoringspositie brengt en als aanspeelpunt fungeert. “Tijdens de besprekingen met de leiding van Willem II is dat facet ook aangehaald. Zo’n speelwijze is me wel toevertrouwd.”

Na een lange vakantie kriebelt het alweer bij De Groot. “Ik heb heel erg veel zin om voor deze club te spelen. Een goed publiek, een prachtig stadion. En ik heb nu al gemerkt dat alles prima geregeld is. Aan alles proef je dat Willem II eigenlijk een eredivisieclub is. De doelstelling is ook om daar snel naar terug te keren. Maar niet per se dit seizoen al. Vandaar dat ook gesproken is over een meerjarenplan. Ik heb voor twee jaar getekend, daar zit een gedachte achter. Willem II heeft een hoop nieuwe jongens aangetrokken en een teamproces vergt tijd. En bovendien, promoveren doe je niet zomaar even”, spreekt De Groot uit ondervinding.

Na Volendam, Emmen, De Graafschap, Go Ahead Eagles en RKC is Willem II de zesde in het rijtje Jupiler League-clubs voor de 31-jarige midvoor. “Dat wordt wel vaker gezegd en ik vind het onzin”, reageert De Groot op de vraag of hij nou inderdaad een typische eerste divisie-spits is. “Ongeveer een derde van mijn productie is op het hoogste niveau tot stand gekomen. Het hangt maar net af hoe een ploeg speelt. Dat ik geen counterspits ben, komt misschien dichter bij een juiste omschrijving. Mijn geheim? Dat is er niet echt. Misschien jezelf niet teveel druk opleggen als het even wat minder gaat. Voor de rest gewoon alert zijn en ook een beetje afgaan op je intuïtie. Het neusje voor de goal, hè.”

Be Sociable, Share!