Fase 2 voor Van Hout

Dat spillebeentje daar op die rechterflank is hij allang niet meer. Roald van Hout heeft zich sinds zijn overgang in 2007 van UDI’19 naar RKC Waalwijk ontwikkeld tot een volwaardig profvoetballer. Dat de nummer twee van de Jupiler League het contract van de Udenaar met twee jaar verlengde, was geen verrassing. Ook niet voor hemzelf. “Ik ben bezig aan een goed seizoen en had me opgewerkt tot basisspeler.” Van Hout spreekt in de verleden tijd, omdat een blessure hem sinds eind januari zes weken langs de kant hield. “Op de training moet ik nu laten zien, dat ik mijn vorm van voorheen weer te pakken heb.”

Tegen AGOVV mocht Van Hout vrijdag al wat invalminuten opdoen en in de oefenpot met PSV (0-0) speelde hij één helft. RKC is hot de laatste weken. Zodanig zelfs dat Zwolle daarvan begint te zweten. “We winnen onze duels en meer kunnen we ook niet doen. Zwolle heeft het binnenhalen van het kampioenschap nog steeds in eigen hand. RKC kan vooralsnog  hooguit de druk erop houden. Ja, de play-offs hebben we wel binnen. Natuurlijk is dat een gespreksthema binnen de groep. Het zijn aparte wedstrijden. Wie had gedacht dat Sparta eruit zou vliegen tegen Excelsior? En zelf klopten wij De Graafschap twee jaar geleden ook. Toen mocht ik uit trouwens nog even meedoen.”

Van Hout (22) heeft voor ogen zich op te werken tot een speler die belangrijk voor het team is. “Dat is de volgende stap in mijn ontwikkeling. Ik heb bewezen dat ik dit niveau aankan. Misschien heb ik het zelf afgedwongen, maar ik voel in ieder geval vertrouwen van de trainers. Zo heeft John Feskens mij als speler van het beloftenteam veel bijgeleerd. En ook nu leer ik nog steeds bij. Ja, ik ben full-prof. Vroeger droomde ik daarvan en nu ben ik het! Maar vergis je niet, zo makkelijk als soms gedacht wordt over ons bestaan is het niet. We trainen zeven keer per week en je moet echt leven voor de sport om de intensiteit lichamelijk te kunnen verwerken. Nog even los van de mentale druk. Daarnaast volg ik trouwens ook een studie. Op maandag en dinsdag rijd ik na de trainingen naar Tilburg, waar ik aan het Johan Cruyff-college de opleiding commerciële sporteconomie volg. De rest doe ik vanuit huis. Dat vergt discipline, inderdaad.” Die Van Hout is uit het goede hout gesneden, zouden ze in de voetballerij zeggen.

 

 

Be Sociable, Share!