Even doorbijten

foto Fabian Eijkhout

Ook in de eerste selectie van NAC Breda gaat Alex Schalk gewoon door waarmee hij al jaren bezig was: doelpunten maken. Na een goaltje tegen Zundert prikte de 18-jarige spits er ook tegen Dongen twee in. Dat ‘gewoon’ moet echter tussen aanhalingstekens, vindt hij zelf op de eerste plaats. “Pas rond de winterstop verwacht ik lichamelijk helemaal top te zijn.”

De overgang vanuit de junioren zonder het beloftenteam als tussenstap is groot. Heel groot vindt Schalk. “Ik merk aan mezelf dat ik nog niet kan laten zien wat ik zou willen en kunnen. Soms doen we een partijspel en dan heb ik op een gegeven moment gewoon geen kracht meer in mijn benen. Ben ik kapot als ik de bal krijg. En ik heb tot nu toe niet eens alles meegetraind. Dit is een fase waar ik doorheen moet. Inderdaad, even doorbijten. En doorontwikkelen. Ik leer bij wijze van spreken ieder moment.”

Ook in de kleedkamer, waar Schalk de ontgroening moet doormaken. Hij ondergaat het allemaal maar. “Maar anderzijds word ik ook heel goed opgevangen. Krijg langs alle kanten advies van de ervaren jongens. En krijg ook geregeld op mijn kop. Ach, zulke dingen maken me sterker. Beter dat ze veel op je schelden dan dat ze je links laten liggen. Want dan zouden ze het niet in je zien zitten. Geregeld ontvang ik ook een complimentje, hoor. Van de trainers bijvoorbeeld, die zeggen dat ik goed bezig ben.”

Hij heeft voor ogen bij de start van de competitie in ieder geval speelklaar te zijn. “Zodat ik eventueel speelminuten zou kunnen maken. Nee, ik ga er niet vanuit dat ik tegen FC Twente in de basis sta. Wedstrijdfit worden en blijven, dat wordt voor de komende periode het speerpunt. Dan kan ik daarna gaan voor de volgende fase.” Tenzij Matthew Amoah, de beoogde nummer één voor de spitspositie, alsnog vertrekt. Tenzij een ervaren vervanger … Schalk blijft vooral nuchter. Dat hij weer twee echte spitsengoaltjes meepikte, een intikkertje en een kopbal bij de eerste paal, was lekker voor het vertrouwen. Hij weet dat het er straks anders aan toe zal gaan. En de leiding van NAC ook. Ondanks dat kunstgras en zonder afbreuk te doen aan het dappere Dongen.

Be Sociable, Share!